Merkelová navštívila chudinskou cizineckou čtvrť Duisburgu, Marxloh. Přivítání bylo "rozpačité"

26. 8. 2015

čas čtení 1 minuta

Kancléřka Merkelová navštívila jednu z nejchudších čtvrtí v Německu. Její obyvatelé nevypadali přesvědčení, že by jim blesková návštěva mohla nějak pomoci.

Kancléřka navštívila čtvrť Marxloh v Duisburgu, která je považována za oblast, "kam se nechodí". Nezaměstnanost dosahuje 16 %, dvojnásobku celostátního průměru, 64 % z přibližně 19 000 obyvatel má kořeny v zahraničí a zločinnost zde policii zahlcuje.

Mediální obraz čtvrti je zčásti pravdivý. Úpadek ocelářství v Porúří v 70. a 80. letech si zde vybral svou daň. Mnoho obchodů má zatlučené výklady, v ulicích je nepořádek a popíjí se tu. Ale také se tu ve specializovaných obchodech prodá spousta svatebních šatů a děti vracející se ze školy se věnují hrám.

Jestli je tu v noci opravdu nebezpečno, určitě to tak nevypadalo během návštěvy kancléřky. Relativně malý hlouček čekajících byl tvořen hlavně rodiči s dětmi, zdálo se však, že většinu dětí zajímají spíše policejní motorky a omračovadla než kancléřka.

Většina reakcí na návštěvu kancléřky měla podobu výrazu nezájmu. "Nestarám se o to," sdělila jedna žena. "Je tady na hodinu a pak bude zase pryč. Nashledanou!" dodala její přítelkyně.

Někteří byli opatrně optimističtí a doufali, že návštěva přitáhne pozornost k problémům Marxlohu. Avšak skupina dospívajících dávala jasně najevo, že si představení necení, vyzývala fotografy "podívejte se na cizince!" a obviňovala "nacisty" ze zablokování ulic.

Za rohem hotelu Montan, kde se kancléřka sešla s místními radními, navíc stála skupina protestující proti uprchlíkům. Byli celkem čtyři a a pocházeli z pravicové euroskeptické strany Republikánů.

Podrobnosti v angličtině: ZDE

0
Vytisknout
7076

Diskuse

Obsah vydání | 28. 8. 2015