Bodláky Václava Duška

Nepřátelská planeta

27. 8. 2015 / Václav Dušek

čas čtení 2 minuty

Pamatujete čtyři úhlavní nepřátele socialismu? Ano, máte pravdu. Jaro, léto, podzim, zima. Záplavy, vedřince, plískanice a ledovky. Sužovaná veřejnost troubila informaci: za všechno mohou komunisti. Jenže, komunistů nebylo, byli pouze čekatelé. Určit nepřítele, zábava ponašemu. Máš-li nepřítele, jsi bohat, bratře.

Planeta si do pokroku nenechá kecat, přátelé. Nehledí vlevo, vpravo, křesťan, muslim, bezvěrec - měří stejným metrem.  Tumáš, trumbero, po hlavě a přemýšlej! 

Současnost - jiskřivá, slibující, omamná, smrtelná.

Technika pro kočku. Internet v ohrožení prší-li, ve vzduchu visí bouřka, vedro k zemdlení, mlha z blat. 

Známý tančívá chorovody, chystá se vyhodit z okna technickou vymoženost, běduje, pláče, je na pokraji duševních sil, hovoří  s aparátem, oslovuje technickou vymoženost nepatřičnými vulgárními výroky k zčervenání; sousedi mysleli, že se chystá zavraždit manželku, přivolali policii, ostuda, vysvětlování, návštěva psychušky - ale kamarád psychiatr také tančil kolečka, dokud se nezbavil nepotřebné vymoženosti - všemocného zavádějícího internetu na scestí bláhového současníka závislého na technickém zázraku. 

Psychiatr se jistil a zbavil se i televize, matičky líných bytostí, které vysávají informace, nakládají s nimi dle náhlé potřeby, takže všude byli, všechno znají, nic je nezaskočí - leda čtyři neměnná roční období. I televizní macecha selhává v oněch čtyřech ročních obdobích; satelity a zesilovače vyvábí z peněženek nemalé prostředky a technika přesto nadále setrvale selhává. 

Nepřátelská planeta se úspěšně brání ochočení nevyzpytatelným lidstvem. 

Přijde den, budeme prchat k planetě bohaté, šumné, divukrásné a demokraticky absolutní a volat o pomoc,  ale rychlé pomoci se nám nedostane - otázky budou znít: jste naší víry, myjete se, nekradete, nelžete, nezabíjíte, nesmilníte, nemyslíte, milujete, pracujete, co technika? 

Internet mlčí, nic neříká. Za okny parna vystřídal očekávaný déšť. 

Buď zdráva, nepřátelská planeto Země! Míru zdar a našemu obzvláště.

0
Vytisknout
8052

Diskuse

Obsah vydání | 28. 8. 2015