Amnesty International: Ukrajinský filmový režisér byl odsouzen na 20 let "při stalinském monstrprocesu"

26. 8. 2015

čas čtení 4 minuty

Ukrajinský filmový režisér Oleg Sencov byl odsouzen na 20 let do vězení za údajnou přípravu "teroristických útoků". Podle Amnesty International proces připomínal "mostrprocesy ze stalinské éry".

Sencov a další obžalovaný Alexander Kolčenko, který byl odsouzen na 10 let do vězení, byli obviněni, že údajně plánovali po anexi Krymu na tomto poloostrově "teroristické útoky".

Proces byl poznamenán množstvím pochybení. Sencov svědčil, že byl mučen, vyšetřovatelé však modřiny na jeho těle odmítli, prý byly důsledkem Sencovy obliby pro sadomasochistický sex. Hlavní svědek obžaloby svou výpověď v soudní síni zrušil a řekl, že na něm byla vynucena mučením. Uvedl, že k žádným "teroristickým útokům" nedošlo kromě případu žhářství, při němž nikdo nebyl zraněn a na němž se Sencov nepodílel.

Nicméně prokurátoři požadovali pro Sencova trest 23 let vězení a pro Kolčenka 12 let vězení. Když soud oznámil rozsudek, obvinění se usmáli a zazpívali ukrajinskou hymnu.

Ve vášnivém projevu v soudní síni minulý týden Sencov uvedl, že nebyl ochoten přijmout kšefty s vyšetřovateli, kteří ho mučili a nutili, aby se přiznal. Řekl: "Když vám dávají na hlavu pytel bijou vás, o půl hodiny později jste ochoten odvolat všechno, v co věříte, jen aby vás přestali bít. Nevím, jakou cenu může mít vaše přesvědčení, když nejste ochoten za něj trpět či zemřít. Nebudu žádat o mírnost rozsudku. Všechno je už jasné. Soud okupantů už z definice nemůže být spravedlivý."

Sencov natočil r. 2011 celovečerní film Gamer, ale přestal pracovat na novém filmu, když Rusko začalo intervenovat na Krymu. Koordinoval pomoc pro ukrajinské vojáky, kteří byli v obklíčení na svých základnách ruskými vojsky.

Heather McGill, výzkumnice v Amnesty International, uvedla: "Účelem tohoto celého procesu je vyslat určitý signál. Je součástí ruské propagandistické války proti Ukrajině a silně připomínal monstrprocesy za stalinské éry. Proces byl zcela zdiskreditován vážnými pochybeními a věrohodná tvrzení o mučení a dalším špatném zacházení soud zcela ignoroval."

Mezinárodní filmoví režiséři včetně Kena Loache, Mike Leigha a Wima Wenderse podepsali otevřený dopis ruskému prezidentu Vladimíru Putinovi, v němž požadují, aby byl Sencov propuštěn a aby bylo obvinění, že byl mučen, vyšetřováno. K apelu se také připojili ruští filmoví režiséři.

Andrej Zvjagincev, jehož nedávný film Leviatan získal ocenění Golden Globe, uvedl v pondělí, že četl soudní dokumentaci a že je nepřesvědčivý. Apeloval na ruské úřady, aby "buď Sencova propustily, anebo ho soudily za něco, co se dá prokázat."

Alexander Sokurov, režisér Ruské archy a dalších slavných filmů, označil proces za "fantastický". Právníci zastupující Sencova a Kolčenka uvedli, že vždy očekávali, že obžalovaní budou shledáni vinnými. Ruské soudy skoro nikdy neshledají nikoho nevinným. Hlavní nadějí obžalovaných je snad možná výměna s vězni na Ukrajině, možná za ruské vojáky zajaté na východě země.

Na Ukrajině Sencovův případ vyvolal vlnu kritiky a Sencovův ukrajinský právník připravuje trestní stíhání prokurátorů, vyšetřovatelů a dalších osob, které se podílely na tomto procesu, za ilegální únos a mučení ukrajinského občana. Soud rozhodl, že se Kolčenko a Sencov po anexi Krymu "automaticky stali ruskými občany" a soudil je jako Rusy.

Případ je považován za pokus potlačit jakýkoliv disent na Krymu, který Rusko loni na jaře anektovalo. Většina obyvatel Krymu anexi podporovala, ale Rusko brání nespokojené menšině krymského obyvatelstva v protestech. Mnoho etnických Ukrajinců a krymských Tatarů se vystěhovalo na Ukrajinu. Skupinka lidí, kteří letos v březnu na Krymu chtěla oslavit narozeniny ukrajinského básníka Tarase Ševčenka byla zatčena za to, že nesla ukrajinské vlajky.

Putin strávil minulý týden na Krymu tři dny a sestoupil na dno Černého moře v batyskafu, kde se podíval na trosky byzantské obchodní lodi. Cílem akce bylo zdůraznit, že ruské vlastnictví Krymu má kořeny v dávné minulosti.

Podle ukrajinských informací zadržuje Rusko nejméně 10 Ukrajinců a obviňuje je ze špionáže a z vraždy. Nejznámější je případ vojenské pilotky Naděždy Savčenkové, která je obviněna, že informovala ukrajinské jednotky o postaveních ruského dělostřelectva a že prý se podílela na smrti dvou ruských novinářů. Její právníci poukazují na to, že byla z Ukrajiny unesena.

Podrobnosti v angličtině ZDE

0
Vytisknout
5644

Diskuse

Obsah vydání | 28. 8. 2015