ANALÝZA:

Východoevropská média zaujímají podstatně necitelnější postoj k uprchlíkům než média v západní Evropě

10. 11. 2015

čas čtení 1 minuta


Západoevropský tisk zaujal začátkem září bezprostředně po zveřejnění fotografií mrtvého batolete Ajdana Kurdiho, nalezeného na turecké pláži, výrazně sympatizující postoje vůči uprchlíkům, ale během pouhého týdne se navrátil k svému obvyklému redakčnímu postoji a koncem září byl vůči uprchlíkům nepřátelštější než na jeho začátku.

Většina deníků ve východní Evropě a v pobaltských zemích fotografie Ajdana Kurdiho nezveřejnila a o jeho smrti skoro vůbec nepsala. Vyplývá to ze studie European Journalism Observatory o postojích evropského tisku k uprchlické krizi.

Studie zjistila, že tisk v západní Evropě je ve srovnání s tiskem východoevropských a pobaltských zemí daleko slitovnější a soucitnější vůči uprchlíkům. Tisk ve východoevropských a pobaltských zemích je vůči nim „nepřátelský, necitelný a zaměřený proti Evropské unii“.

Tisk ve východoevropských a pobaltských zemích nepřináší informace o jednotlivých osudech uprchlíků. Zaměřuje se na informace o vládních opatřeních a je kritický vůči Evropské unii. Ani jedny litevské noviny nezveřejnily fotografii Ajlana Kurdiho. Psaly jen o tom, že ruská menšina v zemi se nikdy neintegrovala, tak co očekávat od nových příchozích.

V západoevropském tisku se po smrti Ajlana Kurdiho krátkodobě zvýšily sympatie pro uprchlíky, avšak tato změna byla krátkodobá, především v britském a v portugalském tisku.

Především v Polsku a v České republice došlo od poloviny září k nárůstu velkého počtu protiuprchlických, protiněmecký a protievropských článků. V českém a polském tisku také téměř úplně chybí lidský postoj a soucit.

Podrobnosti v angličtině ZDE

0
Vytisknout
5774

Diskuse

Obsah vydání | 12. 11. 2015