Irák zajal kanadský letoun směřující do Kurdistánu

11. 11. 2015

čas čtení 2 minuty


Irácké úřady dočasně zajaly kanadský dopravní letoun a obvinily Kanadu z nepovolených dodávek zbraní Kurdům. Irák, v němž stále více převažuje íránský vliv, je zahlcen protizápadními konspiračními teoriemi.


Zajetí letounu znamená pochybnosti nad plány nové kanadské liberální vlády ukončit účast v leteckých operacích a místo nich posílit výcvikový program v Iráku.

Irácké zdroje informovaly, že úřady na čtyři dny zadržely kanadský letoun C-130 Hercules, který údajně bez povolení přepravoval zásoby do Kurdistánu.

Někteří Iráčané se obávají, že Kurdové nakonec použijí Západem a mocnostmi Perského zálivu dodávané zbraně určené k boji proti "islámskému státu" ve válce za nezávislost na Bagdádu.

Někteří zákonodárci a vojenští velitelé tvrdí, že USA tajně vyzbrojily IS, aby v zemi udržely chaos a měly záminku zde ponechat své vojáky.

Kanadské ministerstvo obrany problémy potvrdilo. Letadlo přistálo v Bagdádu 28. října a nemohlo pokračovat do Irbílu, kvůli údajným nedostatkům v celních dokumentech týkajících se nákladu. O problému jednala s iráckou stranou armáda i ministerstvo zahraničí, po čtyřech dnech nakonec letoun odletěl nazpět do Kuvajtu. Povahu nákladu úřady neupřesnily s poukazem na bezpečnostní rizika.

V Irbílu působí kanadské síly zvláštního určení, konkrétně Pluk zvláštních operací z Petawy a protiteroristická jednotka Joint Task Force 2 z Ottawy.

Hakím az-Zamilí, šéf iráckého parlamentního výboru pro obranu a bezpečnost, sdělil místním médiím, že zadržena byla dvě letadla: Jedno z Kanady a druhé ze Švédska (to bylo vráceno do Turecka). Podle něj se posádky pokoušely dopravit do Kurdistánu pušky vybavené tlumiči, lehké a střední zbraně bez toho, aby informovaly irácké úřady. Vyzval, aby vláda vznesla protest, varoval členy koalice vedené USA, aby se napříště podobným dodávkám vyhnuli.

Irácká vláda se snaží přísně kontrolovat typy a množství výzbroje dodávané Kurdům.

Kancelář kanadského ministra obrany Harjita Sajjana incident odmítla komentovat.

Irácký premiér Hajdar Al-Abádí při mnoha příležitostech obvinil koalici, že v boji s islamisty "nedělá dost", a také si stěžoval, že Irák nedostává potřebné vybavení.

Kurdské úřady v červnu kritizovaly vládu v Bagdádu za to, že je vyloučila z pařížských mírových jednání a ignoruje bojovníky milic, které cvičí Kanada a další země.

Zdroj v angličtině: ZDE

0
Vytisknout
6904

Diskuse

Obsah vydání | 12. 11. 2015