Jestliže Evropa uprchlíkům nepomůže, bude z toho globální krize

10. 11. 2015

čas čtení 2 minuty


Jestliže Evropa nebude schopna zorganizovat efektivní reakci na uprchlickou krizi, škoda způsobená Evropa a principu mezinárodní ochrany uprchlíků bude nenapravitelná.

V roce 1945 bylo více než 11 milionů uprchlíků v Evropě a evropská infrastruktura byla v troskách. Dnešní problémy s uprchlíky jsou v tom srovnání minimální. Avšak postoj evropských politiků je stále nepřátelštější. Německo a Švédsko apelují na ostatní evropské státy o pomoc, protože už příliv uprchlíků nezvládají. Ostatní evropské státy to ignorují.


Přestože problém nebude možné vyřešit, pokud vlády EU nepřijmou kolektivní strategii, evropské vlády jednají v čistě úzkém krátkodobém vlastním politickém zájmu, který ochromuje společné úsilí a uprchlickou krizi prohlubuje.

Důsledkem jsou lidé, uvíznutí na hranicích v mrazivém počasí a v blátě na západním Balkánu, lidé třesoucí se zimou na plážích v Řecku a lidé, topící se v Egejském moři.

Přitom počty, které přicházejí do Evropy, nejsou nezvládnutelné. Jenže selhání politiků, kteří situaci neřeší, vyvolávání strachu politiky a senzacechtivost médií vedou k nebezpeční situaci: že evropští voliči budou požadovat tvrdé reakce proti uprchlíkům, které jsou však neúčinné a prohloubí vznikající humanitární katastrofu a krizi.

Je zapotřebí těchto opatření:

  • Lepší koordinace nouzové pomoci.

  • Pomoc s registrací žadatelů o azyl na frontové linii.

  • Efektivní společný azylový systém.

  • Trvalý systém na přerozdělování azylantů spravedlivou měrou do všech států EU.

  • Bezpečné a právní způsoby, jak přicestovat do Evropy.

  • Opatření na integraci uprchlíků do společnosti

  • Zintenzivněné diplomatické úsilí k ukončení konfliktů a porušování lidských práv, které vedou k vzniku proudu uprchlíků.

Pokud se Evropa k této akci nezmůže, bude to zesměšněním ideálu Evropské unie, která byla založena na respektu pro lidská práva.

Hrozí také riziko ochromení samotné Konvence o uprchlících OSN.

Proč by měly země na jihu světa, které se starají o drtivou většinu světových uprchlíků, udržovat své hranice otevřené pro uprchlíky, když totéž odmítne udělat nejbohatší světový obchodní blok, Evropa?

Zdroj v angličtině ZDE

0
Vytisknout
7208

Diskuse

Obsah vydání | 12. 11. 2015