Evropa dosud přijala do svých zemí jen 135 ze 160 000 uprchlíků

10. 11. 2015

čas čtení 2 minuty

Členské země Evropské unie dosud přijaly k integraci do svých zemí jen 135 osob, přestože přislíbily, že jich rozmístí 160 000. Z přislíbené částky ve výši 1,8 miliardy eur na pomoc Africe, aby odtamtud neodcházeli lidé, Evropa poskytla jen 47,5 milionů euro a z půl miliardy euro přislíbené pomoci Sýrii bylo poskytnuto jen 50 milionů euro.

Ve středu se mají sejít evropští politikové na Maltě k dvoudennímu jednání se svými africkými kolegy o uprchlické krizi. Evropa má Africe poskytnout několik miliard euro, jenže evropské státy své přísliby finanční pomoci neplní.

Letos v zimě budou dál riskovat desetitisíce osob své životy cestou ze Středozemí do severní Evropy. Charitativní organizace varují, že v zimním počasí nebudou schopny zaručit jejich bezpečnost.

I když se evropští politikové k jednání o uprchlické krizi mají setkat ve středu na Maltě už po šesté, vlády dále zůstávají neschopny řešit uprchlickou krizi a poskytnout peníze, personál a zdroje na odvrácení humanitární katastrofy, která hrozí v nadcházejících týdnech.

"Evropští činitelé schvalují naprosto nedostatečná opatření," varoval John Dalhuisen, evropský ředitel organizace Amnesty International. "Zoufale chybí státnický postoj, vize a solidarita. Uprchlíci budou dál přicházet navzdory rétorice o omezování migrace."

Evropské země jednají absurdně pomalu: z 39 600 osob, o nichž členské země EU v létě přislíbily, že je přijmou z Itálie do svých zemí, jich zatím bylo přijato jen 105 a z 66 400 z Řecka jen 30.

"Tato krize nám vybuchuje do obličeje," varovala Camino Mortera-Martinez, výzkumnice z londýnského Centra pro evropské reformy. "Hlavním problémem je, že nemáme společný přístup."

Ve čtvrtek se má konat spěšně uspořádaný evropský summit, který bude jednat o tom, jak zvládat proud uprchlíků a udržet schengenský prostor v existenci.

Evropská unie identifikovala války a chudobu v Africe a islámskou radikalizaci například v Nigérii jako důvody, proč lidé prchají. Usuzuje, že většina příchozích z Afriky nezíská právo na azyl, a tak budou posíláni zpět. Zároveň však chce EU otevřít legální cesty pro omezený počet studentů, vědců a podnikatelů z Afriky do Evropy.

Podrobnosti v angličtině ZDE

0
Vytisknout
5124

Diskuse

Obsah vydání | 12. 11. 2015