V Polsku byl jmenován ministrem obrany muž, který věří, že židé chtějí ovládnout svět

11. 11. 2015

čas čtení 1 minuta

Ultrapravicová strana Právo a spravedlnost, která nedávno drtivou většinou zvítězila v polských parlamentních volbách, jmenovala ministrem obrany Antoniho Macierewicze. Ten hovořil r. 2002 v ultrakatolické rozhlasové stanici Radio Maryja o falešných Protokolech sionských mudrců, údajném plánu židovského spiknutí na ovládnutí globální ekonomiky a médií, o němž bylo dokázáno, že je to hoax. Řekl, že se "o autentičnosti tohoto textu debatuje", a dodal: "Zkušenost dokazuje, že takové skupiny v židovských kruzích jsou."

Macierewicz vedl v Polsku kampaň na očištění vojenské rozvědky od komunistického a ruského vlivu. Začátkem devadesátých let obvinil ze spolupráce s tajnou policií i předáka nezávislého odborového hnutí Solidaria Lecha Lech Wałęsu, ale nemohl to dokázat.

V poslední době Macierewicz prosazuje teorii, že letecká havárie ve Smolensku, při níž v roce 2010 zahynulo 96 Poláků, včetně polského prezidenta, byla politickým atentátem, který zorganizovalo Rusko. Oficiální vyšetřování dokázalo, že to byla nehoda.

Jmenováni Macierewicze polským ministrem obrany zřejmě vážně zkomplikuje vztahy Polska s NATO a se spojenci v Evropské unii.

Podrobnosti v angličtině ZDE

0
Vytisknout
6467

Diskuse

Obsah vydání | 12. 11. 2015