Východoněmečtí extremisté jásali nad podpálením ubytovny pro uprchlíky

21. 2. 2016

čas čtení 2 minuty

Dav východoněmeckých extremistů jásal u požáru hotelu v Sasku, který byl proměněn v ubytovnu pro uprchlíky, uvedla německá policie.

K požáru došlo v Budyšíně ve východním Sasku v ranních hodinách v neděli. Policie případ vyšetřuje jako možné žhářství. Nikdo nebyl zraněn. Když budova začala hořet, shromáždění místní lidé jásali, uvedla policie: "Někteří lidé na požár reagovali urážlivými výroky a neskrývanou radostí."

Zatímco většina Němců se staví vůči uprchlíkům velmi vstřícně, hlučná menšina organizuje protesty před ubytovnami pro uprchlíky, a to zejména na území bývalého východního Německa. Za poslední rok došlo k podstatnému zvýšení počtu násilných útoků proti ubytovnám uprchlíků. V Sasku vznikla protiislámská a protiimigrační organizace Pegida.

K požáru došlo jen několik dní poté, co asi stovka demonstrantů křičela "My jsme národ!" a "Vraťte se domů!" a zablokovala cestu autobusu, který vezl uprchlíky do domova v Sasku.

V pátek byla na sociálních sítích zveřejněna dvě videa z tohoto incidentu v Clausnitzu. Na jednom z nich vytáhl policista viditelně zoufalého chlapce z autobusu a přesunul ho do blízké budovy. Policie trvala na tom, že to bylo nutné, aby se zabránilo eskalaci konfliktu.

Na tiskové konferenci v Chemnitzu uvedl šéf saské policie Uwe Reissmann, že za incident částečně nesli vinu i uprchlíci, kteří incident eskalovali provokativním gestem, kdy protiuprchlickým demonstrantům ukázali prostředníček.

"Báli jsme se vystoupit z autobusu, protože jsme si mysleli, že nás lidé chtějí zabít nebo roztrhat na kusy," řekl jeden z uprchlíků listu Die Welt. "Chtěli jsme zůstat v autobuse a vrátit se do Chemnitz. Prostě jsme se jen báli."

Demonstranti házeli na autobus sněhové koule a křičeli: "Jakýpak póvl tady vystoupí!" a "Azylové svině!"

Saský hejtman Stanislaw Tillich se vyjádřil, že oba incidenty byly děsivé a šokující a charakterizoval pachatele jako zločince.

"Je to odporné a hnusné," řekl novinářům a přislíbil, že úřady incident budou vyšetřovat a "pachatelé budou potrestáni".

Německý ministr spravedlnost Heiko Maas napsal na Twiteru, že kdokoliv, kdo tleská, když hoří budova, anebo kdo zastrašuje uprchlíky, "se chová odporně a otřesně".

Podrobnosti v angličtině ZDE

0
Vytisknout
6253

Diskuse

Obsah vydání | 23. 2. 2016