Je ruský systém S-400 přeceňován?

12. 4. 2017

čas čtení 3 minuty

Vedle všemožných politických úvah budou muset čínští a indičtí strategičtí plánovači pečlivě vyhodnotit striktně vojenský rozměr úderu, který Spojené státy provedly na vládní leteckou základnu v Sýrii, napsal Emanuele Scimia.


Čína a Indie jsou klienty ruského zbrojařského průmyslu a nakoupily větší počet systémů protivzdušné obrany dlouhého dosahu typu S-400 ZDE. Kreml je historickým spojencem Damašku a rozmístil baterie tohoto pokročilého systému na letecké základně Chmejmim poblíž Latakíje v západní Sýrii.

Na papíře je S-400 určen k ničení letadel, bezpilotních prostředků, střel s plochou drahou letu a balistických raket do vzdálenosti 400 km. Je také vybaven radarem schopným detekovat cíl na vzdálenost 600 km.

Přítomnost S-400 v Sýrii mohla ovlivnit americký útok na Asadův režim. Torpédoborce USS Porter a USS Ross třídy Arleigh Burke ZDE ve východním Středomoří, ostřelovaly leteckou základnu Šajrat ve střední Sýrii. Podle USA ji mělo syrské letectvo použít k chemickému útoku na město Chán Šajchún.

Ačkoliv Pentagon o operaci ruskou armádu informoval předem, americké velení se rozhodlo pro útok z bezpečného odstupu. Střely Tomahawk mají dolet 1 600 km a jejich použití namísto bojových letounů bylo pravděpodobně zamýšleno jako opatření s cílem minimalizovat potenciální ztráty způsobené velmi rychlým a přesným systémem S-400.

To může znamenat, že Pentagon uznává účinnost S-400 proti bojovým letounům a elektronickým rušícím kapacitám letounů EA-18G Growler ZDE, které mohou oslabit operabilitu ruské protivzdušné obrany v Sýrii, ale ne ji zcela neutralizovat.

Takže odstrašující funkce S-400 proti leteckým úderům se zdá být potvrzena. Na druhé straně baráž Tomahawků prokázala kapacitu Pentagonu proniknout ruskou protivzdušnou obranou v Sýrii, což možná ukazuje zranitelnost S-400 nízko letícími střelami s malým radarovým průřezem.

Radar systému S-400 patrně zjistil "hejno" Tomahawků, ale systém se zřejmě nepokusil žádnou ze střel zasáhnout. Je nyní otevřenou otázkou, zda se ruské vojenské velení záměrně rozhodlo nezasahovat, když bylo informováno o útoku, nebo naopak nedokázalo zareagovat.

Ruský tábor zjevně dává přednost prvnímu scénáři. Z pohledu Moskvy by sestřelení amerických Tomahawků vyprovokovalo nebezpečnou eskalaci. Fakt že Moskva po americkém útoku oznámila úmysl posílit syrskou protivzdušnou obranu je nicméně znamením, že ruský štít potřebuje jistá vylepšení.

Všechny typy systémů protivzdušné obrany, včetně S-400, jsou dosud z velké části nevyzkoušené z pohledu toho, zda dokážou odolat útokům více střel. Indie a Čína by to měly vzít v úvahu, když se budou věnovat posilování vlastní protivzdušné obrany. V tomto smyslu by smíšený rejstřík S-400 proti Tomahawkům v Sýrii měl vyvolat přinejmenším jisté pochybnosti ohledně schopností tohoto ruského systému.

Podrobnosti v angličtině: ZDE

0
Vytisknout
13560

Diskuse

Obsah vydání | 14. 4. 2017