Zasáhly cizí státy do britského referenda o odchodu z EU?

12. 4. 2017

čas čtení 2 minuty

Vlády Ruska a Číny se možná podílely na kolapsu britských vládních stránek pro registraci voličů před loňským červnovým referendem o odchodu Británie z EU, upozorňuje parlamentní výbor britských poslanců.

Ze zprávy parlamentního Výboru pro veřejnou správu a ústavní záležitosti britské Dolní sněmovny (PACAC) vyplývá, že poslanci jsou vážně znepokojeni, že loňské hlasování o brexitu mohlo být ovlivněno kybernetickými útoky ze zahraničí.

Výbor neidentifikoval, která země za to mohla nést odpovědnost, avšak zaznamenal, že jak Rusko, tak Čína používají přístup ke kybernetickým útokům založený na porozumění psychologii davu a na zneužívání jednotlivců.

Zpráva přichází po opakovaných tvrzeních, že se Rusko snažilo ovlivnit jak americké, tak francouzské prezidentské volby.

7. června 2016, 100 minut před ukončením lhůty pro registraci britských voličů pro referendum o brexitu, zkolaboval vládní registrační server. Britská vláda byla nucena lhůtu pro registraci voličů prodloužit.

Kolaps registračního serveru vedl k znepokojení, že desetitisíce voličů neměly možnost se pro referendum registrovat.

Vláda uvedla, že server zkolaboval, protože se v poslední den pokusilo registrovat více než půl milionu voličů.

Avšak ze středeční parlamentní analýzy vyplývá, že proti vládnímu registračnímu serveru došlo k útokům DDOS (denial of service) prostřednictvím botnetů, sítí počítačů infikovaných malwarem.

Incident neměl prý dopad na samotný výsledek referenda, avšak parlamentní výbor varoval, že je nesmírně důležité, aby se vládní úřady z tohoto útoku pro budoucnost poučily.

Parlamentní výbor varuje: "Chápání kybernetických otázek v USA a v Británii je převážně technické. Avšak Rusko a Čína používají kognitivní přístup, založený na porozumění psychologii davu a na tom, jak zneužívat jednotlivce."

Británie je terčem několika desítek kybernetických útoků měsíčně. Jejich součástí jsou pokusy ruských státních hackerů odcizit obranná a zahraničněpolitická tajemství.

Ministr financí Philip Hammond uvedl, že National Cyber Security Centre za šest měsíců do února 2017 zablokovalo 34 550 "potenciálních útoků" proti ministerstvům i členům veřejnosti - je to asi 200 útoků denně.

Podrobnosti v angličtině ZDE

0
Vytisknout
7574

Diskuse

Obsah vydání | 14. 4. 2017