Varování Británii z EU: Váš ministr zahraničí ohrozil vyjednávání

12. 7. 2017

čas čtení 3 minuty


Boris Johnson, poněkud šílený ministr zahraničí v podivné vládě Theresy Mayové reagoval v úterý v Dolní sněmovně na výzvu jednoho ultrabrexiťáckého konzervativního poslance, požadující, aby Británie Evropské unii "nic neplatila", výrokem, že britská vláda Evropské unii skutečně nebude "nic platit" a že si Brusel "může jít hvízdat".

Jde o závažný problém a Boris Johnson svými neodpovědnými výroky dále poničil už tak velmi špatnou mezinárodní pověst Velké Británie. V Evropské unii se o rozpočtu na budoucí léta rozhoduje dlouho dopředu a Velká Británie, tak jako další země, se konkrétními písemnými dohodami zavázala k určitým finančním příspěvkům do různých programů Evropské unie na příští léta. Částka, k jejímuž uhrazení se Británie zavázala, se odhaduje na 100 miliard euro.



Jestliže, jak nyní navrhl v Dolní sněmovně Boris Johnson, by Británie od těchto uzavřených mezinárodních smluv jednostranně odstoupila a porušila je, Británie nebude mít v budoucnosti možnost uzavřít s kýmkoliv jakoukoliv dohodu, protože ji mezinárodní společenství bude považovat za zcela nedůvěryhodnou.

Toto je prosím úroveň dnešních členů britské vlády.

Michel Barnier, hlavní vyjednavač EU pro brexit, varoval, že neodpovědný výrok Borise Johnsona ohrožuje jakékoliv vyjednávání Británie s EU. "Žádné pískání neslyším, jen tikání hodin," řekl Barnier. Britský vyjednavač pro brexit David Davis dosud nepředložil žádný dokument k dluhům, které Británie musí uhradit Evropské unii.

Činitelé EU varují, že pokud by Británie odmítla dokonce i princip, že musí splnit požadavky už uzavřených dohod, zabránilo by to jakémukoliv dalšímu vyjednávání.

Barnier zdůraznil, že jde o otázku, zda si obě strany vůbec mohou důvěřovat.

Guy Verhofstadt, vyjednavač Evropského parlamentu pro brexit, zdůraznil, že europoslanci jsou naprosto nespokojeni s britskou nabídkou občanských práv pro občany EU žijící ve Velké Británii. "Britský návrh nerespektuje práva, která nyní občané EU mají pro sjednocování rodin, práva účasti v místních volbách a jsou příliš složitá. Vzniká tak pro občany EU v Británii druhořadé občanství."

Verhofstadt pohrozil, že evropský parlament bude dohodu o brexitu vetovat, pokud Británie neposkytne občanů EU plná občanská práva, jaká mají dosud. Ve středu záležitost ještě více zkomplikoval. Upozornil, že v říjnu bude Evropský parlament zkoumat, zda jednání o základních principech brexitu postoupila natolik, aby bylo Británii povoleno vstoupit do druhé etapy vyjednávání.

Barnier ve středu také samostatně vyjednává s labouristickým předákem Jeremym Corbynem, skotskou premiérkou Nicolou Sturgeonovou a velšským premiérem Carwynem Jonesem. Barnier uvedl, že je důležité vyslechnout "i jiné hlasy v britské debatě", i když trval na tom, že oficiálně vyjednávat bude jen s Davisem.

V Británii mezitím sílí revolta i konzervativních poslanců proti rozhodnutí britské vlády odejít z organizace Euratom. Britská vláda tvrdí, že odchod z Euratomu je nevyhnutelným důsledkem brexitu.

Euratom ovšem organizuje a reguluje transport jaderného materiálu po Evropě. Bez členství v Euratomu nebudou mít britské jaderné elektrárny přístup k jadernému materiálu. Pro britský jaderný průmysl by to byla katastrofa. Ohrozilo by to také export lékařských izotopů používaných ve skennerech a léčení rakoviny. Kritikové varují, že odchod z Euratomu bude znamenat, že v roce 2025 budou Britové psát na psacím stroji při svíčkách. Problémem je, že Theresa Mayová trvá na odchodu Británie z Evropského soudního dvora, což nutně znamená odchod i z Euratomu.

Podrobnosti v angličtině ZDE ZDE



 

0
Vytisknout
8457

Diskuse

Obsah vydání | 14. 7. 2017