Trump chválí Putina, kterého ale nechápe

12. 7. 2017

čas čtení 1 minuta
Prezident Trump se během pátečního setkání s Vladimirem Putinem dopustil mnoha omylů, počínaje tvrzením, že je mu "ctí" setkat se s ruským vládcem. Ale největší znepokojení pramení z toho, že stejně jako předtím Barack Obama a John Kerry, také Trump a jeho ministr zahraničí Rex Tillerson zásadně nechápou povahu muže, se kterým jednají.


Putin není "nepředvídatelný", ani "znuděné dítě vzadu ve třídě", jak ho charakterizoval Obama. Ani nepředstavuje nemyslícího muže vyhledávajícího boj. Trump dal Putinovi jedničku z vedení, ale zjevně moc nepřemýšlel, kam a proč Putin Rusko vede.

To ale není žádná záhada. Putin je sovětský vlastenec až do morku kostí vedený hlubokým přesvědčením o historickém poslání a domácími politickými imperativy. Selhání amerických prezidentů v tomto směru sahají až do doby, kdy se Putin před takřka dvěma dekádami ujal moci.

Putin je přesvědčen, že pád SSSR byl výsledkem zahraničního spiknutí a domácí zrady, a že byl hluboce nespravedlivý a nemorální - "největší geopolitická tragédie 20. století". Proto je třeba se Západu, především Spojeným státům, pomstít. Věří, že světový řád po studené válce je nespravedlivý a nemorální, zejména pokud jde o "unipolaritu" americké nadvlády, a tedy je třeba ho vyvážit ve hře s nulovým součtem, v níž Západ prohraje - ať už v Sýrii, Iráku, nebo v Severní Korei, zatímco Rusko vyhraje.

A Putin ví, že s katastrofálním stavem ruské ekonomiky jeho popularita závisí takřka výlučně na schopnosti udržet vlasteneckou mobilizaci neustálým obnovováním propagandistického metanarativu o ochraně vlasti a obnově velmocenské slávy Sovětského svazu. Jde o to být světem obáván a tudíž respektován.

Podrobnosti v angličtině: ZDE

0
Vytisknout
9814

Diskuse

Obsah vydání | 14. 7. 2017