"Střílejte židy": Jak se švédští židé stali terčem muslimského násilí

11. 12. 2017

čas čtení 4 minuty
Tři osoby byly zatčeny za to, že údajně házely Molotovovy koktejly na synagogu ve švédském městě Goteborgu. Jde o druhý protižidovský útok ve Švédsku za poslední dva dny


Molotovovy koktejly v synagoze; výzvy k zabíjení židů; můžete být šokováni, ale ne překvapeni. Ve Švédsku je nenávist k židům mezi muslimy, kteří jsou sami předmětem silných předsudků, opakující se formou rasismu, o níž se nesmí mluvit, napsala Nathalie Rothshildová v levicovém deníku Harec.


teborgu v sobotu večer zasáhly zápalné lahve, zatímco v nedalekém komunitním centru probíhala party židovské mládeže, bylo to šokující - ale nikoliv překvapivé.

Hořící izraelské vlajky u amerického a izraelského velvyslanectví ve Stockholmu ve stejný den byly šokující - ale nikoliv překvapivé.

V centru Malmö v čtvrtek a v pátek na demonstracích zněl arabský pokřik "Budeme střílet židy". Bylo to šokující, ale překvapivé nikoliv.

V roce 2017 se na švédském náměstí může sejít 200 osob a vykřikovat, že mají v úmyslu zabíjet židy, zjevně bez obav z následků.

Do nedělního rána byli zatčeni tři podezřelí, ale dosud není jasné, kdo za útokem na synagogu stál a jaké měl motivace.

Podobné události obvykle probíhají podle předvídatelného scénáře:

Dojde k vyhrocení izraelsko-palestinského konfliktu, vzniknou protesty v Evropě, hněv směřuje na židy a zejména na ty v sousedství - a tweety a facebookové statusy známých osobností vyjadřují smutek a zmar.

Ve Švédsku je to normálně následováno odsouzením politiků a často oznámením nového projektu dialogu, mezináboženské iniciativy, nebo možná pochodu v jarmulkách - dobře myšlených projektů solidarity.

Před necelými deseti elty reportáže novináře Niklase Orrenia pomohly Švédům otevřít oči ohledně rozšířenosti nenávisti k židům mezi muslimskou populací v Malmö. Město si mezitím získalo mezinárodní reputaci centra antisemitismu.

Orrenius se k tématu mnohokrát vrátil, naposledy před několika týdny v článku věnovaném učiteli v nejmenovaném švédském městě, který se bojí říci žákům, že je žid. Orrenius i další popsali laxnost místních politiků, úřadů a vedení škol ve vztahu k protižidovskému sentimentu některých čelnů muslimské komunity, kteří jsou spíše vnímáni jako terče než jako pachatelé rasistických činů.

Ráno po útoku v Göteborgu Orrenius napsal: "Může to být komplikované, když nenávist přichází od muslimů, skupiny, která je také v dnešním Švédsku vystavena značné nenávisti. Fakt, že lidé nenávidějící muslimy často využívají antisemitské incidenty k vyvolávání podezření ke všem muslimům, věc nijak nevylepšuje."

Paulina Neudingová, novinářka, která také píše o švédském antisemitismu, mi napsala: "Naneštěstí bylo toto téma zatíženo tabu a v politickém establishmentu existovala neochota připustit, že problém je důsledkem švédské přistěhovalecké politiky. A tak se zapojili do velkých gest, jako pochody v jarmulkách, zřejmě bez toho, aby uvažovali, zda jde o účinný protilék vůči nenávisti, se kterou se chce vyrovnat."

Eufemismus "Švédové s blízkovýchodními kořeny", který se tak často vyskytuje v diskusích o pozadí antisemitismu ve Švédsku, je svědectvím o tom, jak se protižidovský rasismus některých muslimů stal formou rasismu, který se neodvažuje vyslovit vlastní jméno.

Proběhla řada chvályhodných iniciativ na mnoha úrovních s cílem překonat napětí mezi muslimy a židy, ale pro Neudingovou jsou poslední události přesto nepřekvapivé. "Koneckonců jsme už viděli podobné scény v Malmö a Helsingborgu, s otevřeným štvaním proti židům," tvrdí novinářka.

V září v Göteborgu proběhl jiný incident dotýkající se židovské komunity. Nordické hnutí odporu demonstrovalo ve městě a původní trasa pochodu měla vést kolem synagogy - právě během oslav svátku Jom Kippur. (Pochod byl nakonec zastaven masivními protesty.)

Orrenius tehdy napsal: "Mnoho Švédů umí snadno rozeznat a odsoudit antisemitismus, když se vyjadřuje svastikami a obdivem k Hitlerovi. Učili jsme se to ve škole. Ale dnes se ve Švédsku nenávist k židům často projevuje jinými způsoby a v jiných kontextech než čistě nacistických."

Páteční protižidovský pokřik se ozýval z propalestinské demonstrace v Malmö.

Podrobnosti v angličtině: ZDE

0
Vytisknout
9476

Diskuse

Obsah vydání | 14. 12. 2017