Je česká společnost méně prosociální?

14. 12. 2017 / Vojtěch Polák

čas čtení 2 minuty
Tuhle jsem četl zajímavý článek, píše Vojtěch Polák v reakci na článek o přezíravém postoji českých elit k víceletým gymnáziím. 60 % lidí je hluboce sociálně citlivých, ale - jak píšete - u nás jakoby to tak nebylo. Možná za to jsou odpovědné funkce vyšší nervové soustavy, tj. naučili jsme se s tímto "hendikepem" žít. Máte asi pravdu, že za cenu, která je opravdu na pováženou.

40% lidí takový problém moc nemá, z toho asi 10% vůbec ne. To budou asi hrdinové neoliberalismu a vůdci lidstva s právem na neomezenou rentu. 


V jejich rukou se zřejmě koncentruje světové bohatství. Pravicový koncept přeceňuje význam individua, levicový jej zas podceňuje a proto se mají střídat, proti tomu těžko může něco namítat. 

Když to vezmeme z hlediska termodynamiky, pak ke stabilitě takto uspořádaného systému je nutné trvale vyvíjet hodně energie. Zřejmě na tom usilovně musí pracovat všichni, tedy všech 100 % lidí. 

Těch výše zmíněných 60 % to dělá asi jen se skřípějícími zuby a s vypětím všech duševních i fyzických sil. Není asi těžké pochopit, že jsou dost vystresovaní a to pak člověk tropí nepředloženosti.  

A tak si připadám jako Cato starší, když každou svoji řeč na libovolné téma končím výrokem: Ostatně soudím, že neoliberalismus musí být zničen:) 

P.S.: Když občas doučuju obávanou matematiku, snažím se podat předžvýkaný výklad a řešení příkladů tak, jak to vyžaduje škola, student i rodiče. I když považuju za nesmyslné učit (se) to paměťově a bez pochopení. Bohužel jsem ale nepřišel na to, jak zprostředkovat krásu objevování v prostředí, které je k takové snaze vysloveně nepřátelské. Tedy připravovat děti na svět, jak nefunguje.

0
Vytisknout
10899

Diskuse

Obsah vydání | 19. 12. 2017