Za společnou Evropu bez strachu a nenávisti. Jde o hodně

17. 12. 2017 / Kateřina Duchoňová

čas čtení 1 minuta


Během  soboty proběhla na pražských Roztylech a později před Top hotelem Praha poklidná demonstrace proti setkání evropských lídrů krajní pravice. Na demonstraci vystoupili například občanští aktivisté, zástupci Zelených, sociální demokracie, křestˇanských demokratů i lidé angažující se v protikomunistickém disentu.

Zazněla slova o potřebě solidarity s lidmi trpícími nouzí, o šíření ideálů humanity a tolerance k lidem odlišné barvy pleti, národnosti  i vyznání a také za zastavení dalšího šíření strachu a nenávisti, za které jsou právě strany zastoupené Tomiem Okamurou, Marine Le Penovou a Geertem Wildersem zodpovědné.

Tyto strany se označují jako protiimigrantské a hájící národní zájmy, čímž se opět vezou na vlně populismu, ve skutečnosti se jejich názory dají označit za fašistické, potírající základní lidská práva a  nabourávající demokratické principy Evropské unie.     

Na shromáždění byly připomenuty i smutné kapitoly evropských dějin, jakými byla nacistická a komunistická totalita,  a zároveň se vzpomnělo i na  Ústavu ČR a Listinu základních práv a svobod, jejichž základní principy právě konaná konference potírala.
          
Zazněla i slova upozorňující na negativní vliv Ruska na evropskou politiku a byla vyjádřena solidarita demokratům na Ukrajině a v Polsku.    
Je nejvyšší čas postavit se na odpor demagogům a lidem šířícím nenávistné myšlenky a poučit se z historie. Jde o hodně.




Další fotografie:





















0
Vytisknout
11951

Diskuse

Obsah vydání | 19. 12. 2017