V Británii narůstá nepřátelství vůči občanům EU

15. 12. 2017

čas čtení 3 minuty
Od referenda o brexitu v červnu 2016 se občané EU v Británii cítí stále méně vítáni. Obtěžování roste a i vláda sama přispívá k posilování nenávisti.


Když Agnieszka Pasieczna roztáhne závěsy v dětské ložnici, civí na ni elektronické oči. Kamery, každá zhruba o velikosti pěsti, jsou namontovány na šedé zdi asi 8 m daleko. "Vidím vás, vidím všechno," křičel na ni kdysi anglický soused. Od té doby nechává závěsy zatažené i přes den.

Devětatřicetiletá Polka žije s manželem a pěti dětmi v Great Yarmouth na východním okraji Anglie. 40 000 obyvatel a zábavní parky táhnoucí se kolem pláže. Jedna z postav v Dickensově románu David Copperfield označila kdysi město za "nejlepší místo na světě". Ale to bylo před sto padesáti lety.

Polská rodina se do Great Yarmouthu přistěhovala před 12 lety z Vratislavi. Byla zde práce v zemědělství a potravinářství. Polští přistěhovalci se cítili vítáni a rychle se tu usadili. Agnieszka pojmenovala dceru Diana podle slavné britské princezny. Život byl dobrý - až do léta roku 2016.

Začalo to maličkostmi. "Tady  je Anglie, mluvte anglicky," prohlásila žena, když Agnieszka mluvila s dětmi polsky. "Vrať se zpátky do své země," řekli Dianě ve škole. Pak na jaře soused namontoval první kamery a prohlásil: "Postarám se o ten zatracený polský problém!" Po několika případech obtěžování Agnieszka zavolala policii. Řekli jí: "Pokud se vám nelíbí kamery, možná byste měla odejít."

Tak to probíhá posledních 18 měsíců. A nejde jen o rodinu Pasieczných a o Great Yarmouth, kde takřka 3/4 voličů hlasovaly pro brexit. Od referenda došlo k významnému nárůstu v počtu hlášených případů špatného zacházení, výhrůžek a obtěžování občanů EU. Některé případy jsou bizarní, některé šokující, jiné jednoduše trapné.

Ve Stockportu dealer aut nepovolil Němci, který žije ve městě 20 let, vyzkoušet si vůz, a tvrdí, že muž nemá kvůli brexitu platný řidičský průkaz. Univerzity v očekávání brexitu ustupují od zaměstnávání profesorů ze Španělska nebo Nizozemska. Banky odmítají půjčky, nájemci realit ilegálně požadují britské pasy. Po celé zemi lidé s rumunským, litevským a dalšími akcenty mají zkušenost s rozbíjením oken svých bytů.

Počet dokumentovaných zločinů z nenávisti vůči cizincům, nebo těm, kdo tak vypadají, narůstá. Je to jako by ti, kdo slíbili, že brexit přinese obnovu britské velikosti, uvolnili stavidla nádrže s jedem, který zaplavil celou zemi.

A vláda nedělá nic, aby ho zastavila. Od vzniku vlády Theresy Mayové jsou občané EU využíváni jako pojistka v jednáních.

"Chceme, aby zůstali," prohlásila premiérka v září během projevu ve Florencii. Ale nikdo neví, za jakých podmínek. A kdo je zaručí? Jak dlouho budou platit?

Zdroj v angličtině: ZDE

0
Vytisknout
9407

Diskuse

Obsah vydání | 19. 12. 2017