Jiný kraj, jiný mrav: Kdo v ČR (kromě zelených, kteří nejsou v parlamentu) vzpomněl Dne lidských práv tak jako skotská premiérka?

11. 12. 2017

čas čtení 2 minuty



Nicola Sturgeon: "Každý den 10. prosince oslavujeme Den lidských práv. Připomínáme si tak den v roce 1948, kdy Organizace spojených národů vyhlásila Všeobecnou deklaraci lidských práv. Tato událost přinesla nové globální povědomí ohledně základních práv a svobod. A během řady desetiletí od té doby svět se v mnoha ohledech změnil k lepšímu. Avšak úsilí zajistit plná lidská práva pro všechny lidi dále pokračuje. Po celém světě, v zemích, jako je Myanmar a Sýrie, jsme dál svědky strašlivého porušování lidských práv. A i v zemích, které se dlouhodobě hlásí k lidským právům, vznikají vážné hrozby zárukám, jimž se v současnosti těšíme.

Skotská vláda je proto rozhodnuta postavit se do čela prohlubování lidských práv. Chápeme, že politické strategie a zákony, které projevují lhostejnost vůči jednotlivému občanovi, které ignorují utrpení způsobované chudobou, hladověním, nebo hluboce zakořeněnou nerovností, jsou v rozporu se zásadami Všeobecné deklarace.

Proto my tady ve Skotsku vytváříme nový systém sociálního zabezpečení, který je založen na důstojnosti a respektu. Proto podnikáme akce k zajištění větší rovnosti pohlaví na pracovištích i v celé společnosti. A proto v roce 2018, v našem Roce mladých lidí, budeme zkoumat, jak včlenit práva dětí do samého jádra zákonů a vládní politické strategie. Proto také velmi hrdě oslavujeme Den lidských práv.

Slovy Eleanor Rooseveltové, jedné z architektů Všeobecné deklarace: 'Čím více bude tento den oslavován, tím více si budou lidé po celém světě uvědomovat, jak důležité je dodržovat lidská práva a svobody v jejich vlastních zemích.'

Takže v Den lidských práv oslavujme pokrok, kterého jsme dosáhli. Avšak také znovu učiňme příslib, že budeme i nadále lidská práva podporovat a chránit. Ve Skotsku, v celé Británii i ve všech zemích světa." 

0
Vytisknout
6923

Diskuse

Obsah vydání | 14. 12. 2017