Trump vážně ohrožuje existenci internetu

14. 12. 2017

čas čtení 1 minuta




Ve čtvrtek 14. prosince má americká rada pro média, Federal Communications Commission, zrušit předpisy z roku 2015, garantující tzv. "otevřený internet", internetovou neutralitu. Internetová neutralita je zásada, že váš poskytovatel internetových služeb musí zacházet s veškerými stránkami na internetu stejně. Brání to kabelovým společnostem, aby blokovaly určité stránky, anebo aby dávaly přednost a rychlejší internet stránkám, které si zaplatí navíc.


Americka FCC má pět členů a jejím předsedou je v současnosti Ajit Pai, jmenovaný Donaldem Trumpem. Jakmile Pai zveřejnil své rozhodnutí zrušit otevřený internet, protestovalo proti tomu 23 milionů komentářů.

Pokud ve čtvrtek bude FCC hlasovat pro likvidaci internetové neutrality, znamená to, že se internet stane majetkem firem, které budou mít dost peněz na to, aby donutily poskytovatele internetových služeb prioritizovat jejich stránky. Znamená to, že se internet promění jen v arénu sociálních sítí a nákupních stránek a všechny nekomerční stránky zmizí.

Rozhodnutí FCC však musí schválit americký Kongres. Proto vyzývá organizace Human Rights Watch Američany, aby se zaktivizovali a přiměli své poslance v Kongresu, aby likvidaci internetu zabránili. 

0
Vytisknout
8156

Diskuse

Obsah vydání | 18. 12. 2017