Proč použilo Rusko v anglickém Salisbury tak drsný jed

14. 3. 2018

čas čtení 3 minuty


Otrava Sergeje Skripala a jeho dcery Julie nervovým plynem vojenské kvality, vyrobeným v Sovětském svazu v sedmdesátých a v osmdesátých letech, byla velmi drsným aktem. Jeden bývalý pracovník ruských speciálních služeb se vyjádřil: "Toto je velmi špinavá metoda. Existuje riziko kontaminace dalších lidí, což vyvolává dodatečné problémy," řekl tento muž listu Kommersant. "Existují daleko delikátnější metody, které používají profesionálové."

Jinými slovy, píší Luke Harding a Andrew Roth v deníku Guardian, použití novičoku v Salisbury bylo velmi drsnou navštívenkou. A ti, kteří akci zorganizovali, museli vědět, že stopa bude přímo inkriminovat Moskvu.

To všechno znamená, že Vladimír Putin a jeho výzvědná agentura FSB si zřejmě přáli vyvolat konfrontaci s Británií. Otázkou je proč zrovna teď?


Nejzřejmější odpovědí jsou nedělní prezidentské volby v Rusku. Putin je určitě vyhraje a ani neprovádí žádnou řádnou předvolební kampaň. Avšak Kreml se obává, že bude malá volební účast, už proto, že nejznámější opoziční politik Alexej Navalnyj občany vyzývá, aby volby bojkotovali. Úřady chtějí, aby volby vypadaly autenticky.

Proto budou v následujících dnech ruské státní televizní okruhy intenzivně šířit tuto informaci: Moskva se opět stala obětí západního spiknutí. Rusko v obklíčení je oblíbeným tématem Kremlu. Konflikty se Západem mohou Putinovi zvýšit popularitu. Takže nynější konflikt s Londýnem mu může jedině prospět, zejména u voličů, kteří sdílejí jeho nekompromisní nacionalistický pohled na svět a jeho pocit, že je obětí.

Jeden bývalý poradce britského ministra zahraničí poukazuje na to, že Skripal byl jen nástrojem. Skutečným terčem byla Británie. Byla to geopolitická intervence. Pokračoval: Cílem Moskvy je prokázat, jak slabá je Británie, a vrazit klín mezi Británii a ostatní země. Kreml rozumí tomu, jak tyto akce provádět tak, aby nebyly příliš intenzivní, takže nevyvolají vážnou kolektivní protireakci.

Jinou teorii má  Grigol Čchartišvili. Ten si myslí, že Putin počítá s britskou odplatou, která vyžene bohaté a prominentní Rusy z Londýna. Velká komunita bohatých ruských emigrantů v Londýně je pro Putina problémem a pokud bude zlikvidována, bude mu to ku prospěchu.

Otrava Sergeje Skripala také vysílá mrazivé varování pracovníkům ruských špionážních agentur, aby se ani nepokusili o spolupráci se západními výzvědnými službami. Signál zní: ruský stát vás potrestá, kdy se mu zachce a to tím nejbarbarštějším způsobem. A vaše rodina se může také stát obětí.

Tajná operace Moskvy na podporu Donalda Trumpa během předvolební kampaně v roce 2016 byla obrovský podnik. Podíleli se na ní kariérní ruští výzvědní důstojníci, internetoví kriminálníci i profesionální trollové. Velké množství lidí má o této akci informace.

Každý, kdo by se nyní chtěl pokusit tyto informace předat americkému vyšetřovateli Robertu Muellerovi, si to dvakrát rozmyslí.

Podrobnosti v angličtině ZDE

 

Anne Applebaum také píše v deníku Washington Post, že útok nervovým plynem v anglickém městě Salisbury ukázal, jak slabá je nyní Británie, chystající se k brexitu. Otráven nebyl jen Sergej Skripal a jeho dcera, ale také jeden britský policista, v nemocnici je dalších 12 osob. Stovky lidí byly varovány, aby si vyprali oděvy a umyli mobilní telefony.

 

0
Vytisknout
12704

Diskuse

Obsah vydání | 20. 3. 2018