Západ podporou saúdské invaze do Jemenu nyní ohrožuje životy 300 000 dětí

14. 6. 2018

čas čtení 4 minuty


Humanitární organizace varují, že útok na přístav Hodeidah  povede k úmrtí 8 milionů lidí.

Andrew Mitchell, poslanec Dolní sněmovny, bývalý britský ministr pro mezinárodní rozvoj: "Všechny humanitární organizace na světě žádají saúdskou koalici, aby  na přístav Hodeidah
neútočila. Z vojenského hlediska je to šílenství. Je to pravděpodobně porušení mezinárodního humanitárního práva a způsobí to neuvěřitelné utrpení a množství mrtvých. Stojíme na nesprávné straně. Neměli bychom stát na žádné straně. Máme  povinnost být neutrální. Usilovat o příměří a o vyjednávání. My jsme vlastně součástí té saúdské koalice a musíme se od ní distancovat."



Před úsvitem začala operace "Zlaté vítězství". Vojáci ze saúdské koalice zaútočili na vzbouřenci ovládaný přístav Hodeidah. Stihačky a válečné lodi předtím bombardovaly Husie. V ofenzívě hrají hlavní roli jemenské jednotky. Podporují je emirátská a súdánská vojska. Celá arabská armáda má zřejmě asi 20 000 mužů.


Přesunují se z jihu k letišti města. Říkají, že už není čas na vyjednávání s šiitskými Husii. "Směřujeme do Hodeidy a osvobodíme je od těch šiitských sviní," říká tento jemenský bojovník. "Říkáme svým bratrům, aby se k Husiům nepřídávali, které podporuje Írán, nebo skončí takhle," říká jiný vedle mrtvoly.

Před několika dny Husiové nafilmovali tento útok, údajně na saúdské vojenské vozidlo. Bojují v okolí Hodeidy a vědí, že pokud přijdou o přístav, přijdou také o přísun potravin a zbraní. I kdytž minulý týden se jejich předák snažil vystupovat uvolněně:

"Můžou tady zahájit bitvu, ale nemůžou ji vyhrát. A tato dětinská taktika selže."

Humanitární organizace se obávají, že až půl milionu lidí bude vyhnáno boji v tomto městě a že humanitární pomoc ze zahraničí se zastaví. Husiové ovládají většinu velkých center v Jemenu včetně hlavního města Sana'a. Avšak během minulého měsíce postupuje saúdská koalice směrem k přístavu Hodeidah. Tento přístav je hlavním přístupem do Jemenu pro potraviny a pro humanitární pomoc. Ty přicházejí pro 80 procent Jemenců.

Koalice tvrdí, že Husiové přístav používají pro pašování zbraní a že pokud přístavu dobudou, Husiové budou muset kapitulovat.

Avšak humanitární organizace varují, že to povede k hladomoru 8 milionů lidí.

Jolien Veldwij, Care Yemen: V Jemenu máme 29 milionů lidí. 8 milionů z nich je už nyní ohroženo hladomorem. Jestliže bude tento přístav uzavřen, i na jediný den, to znamená, že tito lidé zemřou.

Nový mimořádný vyslanec OSN pro Jemen už nemá velké štěstí, protože jeho mírový plán zřejmě ztroskotal.


Bývalý britský ministr pro mezinárodní rozvoj zdůrazňuje, že je načase přestat podporovat Saúdskou Arábii a požadovat příměří.

Andrew Mitchell, poslanec Dolní sněmovny, bývalý britský ministr pro mezinárodní rozvoj: "Všechny humanitární organizace na světě žádají saúdskou koalici, aby na přístav Hodeidah neútočila. Z vojenského hlediska je to šílenství. Je to pravděpodobně porušení mezinárodního humanitárního práva a způsobí to neuvěřitelné utrpení a množství mrtvých. Stojíme na nesprávné straně. Neměli bychom stát na žádné straně. Máme  povinnost být neutrální. Usilovat o příměří a o vyjednávání. My jsme vlastně součástí té saúdské koalice a musíme se od ní distancovat."

Avšak uvažte o tomto: Velká Británie schválila prodej zbraní v hodnotě vyšší než 4 miliardy liber (116 miliard Kč)  Saúdské Arábii od doby, kdy před třemi lety Saúdská Arábie začala Jemen bombardovat. A zatímco britské firmy Saúdskou Arábii vyzbrojují, britští daňoví poplatníci pomáhají udržet oběti této války naživu, prostřednictvím humanitární pomoci. Je to morální bažina, která se ještě prohloubí, pokud tato invaze bude pokračovat a tato nejhorší světová humanitární krize se ještě zhorší.

Meritxell Relano, UNICEF Jemen: Víme, jaký dopad bude mít útok na Hodeidu na jemenské děti.

Moderátor: Víte, jaká ochrana je nabízena těm statisícům dětí? Anebo to bude prostě útok na celé město?

Meritxell Relano: Nevíme přesně, co se má stát.

Moderátor: Jak dlouho už v Jemenu pracujete?

Meritxell Relano: Tři roky. A za tu dobu se situace neustále zhoršuje. V důsledku války je postiženo chudobou téměř 80 procent obyvatelstva. Prosím všechny účastníky konfliktu, aby zasedli k jednacímu stolu. Musíme najít mírové řešení protože jinak zemřou miliony dětí.

0
Vytisknout
8640

Diskuse

Obsah vydání | 19. 6. 2018