Turecké volby: Proč jsou Erdogan a jeho strana náhle zranitelní

15. 6. 2018

čas čtení 1 minuta
Možná že je nevyhnutelné, aby i ten nejpopulárnější symbol tvrdé ruky ztratil svou přitažlivost. Prezident Erdogan si vybral předčasné volby, ale Turci začínají signalizovat, že mají dost vlády jednoho muže, napsal Scott Peterson.


Turecká opozice den za dnem ožívá. Posiluje ji přesvědčení, že prezident Erdogan a jeho vládní Strana spravedlnosti a rozvoje (AKP) poté, co se u moci drželi po půl generace, mohou být zranitelní prezidentskými a parlamentními volbami vypsanými na 24. červen.

Erdogan vypsal předčasné volby, zdá se, v neúspěšné snaze vymanit se z ekonomického útlumu. Dosud zůstává nejpopulárnějším politikem v Turecku. Jeho stranou kontrolovaná média informují o každé jeho větě i v nejzapadlejším koutu země.

Avšak Erdoganův styl "my proti nim", když pomlouvá mnohé protivníky coby "teroristy", Turecko polarizoval. Opoziční strany postavily silnější kandidáty, než se čekalo, a poprvé se spojily.

"V režimu jednoho muže všechny problémy, které v životě máte, ať už je to ekonomika nebo politika, nakonec připisujete tomuto jednomu muži," vysvětluje Asli Aydintašbašová, analytička při European Council of Foreign Relations. "Je dost výzva dál vyhrávat volby, pokud máte velmi odhodlaných 50 % obyvatelstva, jež vás nemá v lásce."

Celý text v angličtině: ZDE

0
Vytisknout
8354

Diskuse

Obsah vydání | 19. 6. 2018