"Kmotr korálů" předpovídá "planetární katastrofu"

27. 8. 2018

čas čtení 1 minuta
John "Charlie" Veron, široce známý jako "kmotr korálů", je proslulým expertem na korálové útesy, píše Rebecca Wrightová. Osobně objevil takřka čtvrtinu druhů světových korálů a strávil 45 let potápěním u australského Velkého bradlového útesu.


Avšak poté co věnoval život poznávání rozsáhlých ekosystémů pod hladinou oceánu se třiasedmdesátiletý výzkumník stává prorokem jejich vyhubení.

"Je to počátek planetární katastrofy," sdělil CNN. "Trvalo mi moc dlouho, než jsem o tom začal mluvit nahlas."

V letech 2016 a 2017 vlny veder vyvolané změnou klimatu vyústily v masové blednutí korálů, které zabilo zhruba polovinu korálů Velkého bradlového útesu, spolu s mnoha dalšími po celém světě.

"Zhruba čtvrtina až třetina všech mořských druhů má nějakou část životního cyklu spojenu s korálovými útesy," tvrdí Veron. "Takže odeberete korálové útesy a čtvrtina až třetina všech mořských druhů bude vyhubena. To je ekologický chaos, to je ekologický kolaps."

2 300 km dlouhý Velký bradlový útes představuje jediný živý organismus viditelný z vesmíru.

"Nejprve jsem byl klimaskeptikem," tvrdí. V polovině 80. let si uvědomil, že změna klimatu je "vážná" - a v 90. letech byl "alarmován" jejími dopady na korálové útesy.

Podrobnosti v angličtině: ZDE

0
Vytisknout
13093

Diskuse

Obsah vydání | 30. 8. 2018