Macronův ministr životního prostředí rezignoval v přímém přenosu

29. 8. 2018

čas čtení 1 minuta
Ministr životního prostředí ve vládě francouzského prezidenta Emmanuela Macrona dramaticky odstoupil v přímém přenosu, čímž zpochybnil závazky vlády vůči ekologické problematice, informuje Jon Stone.


Nicolas Hulot sdělil v úterý rozhlasové stanici France Inter, že už nechce dál vyvolávat dojem, že vláda vyhovuje standardům, "takže jsem se rozhodl vládu opustit".

Známý environmentalista v emotivním prohlášení sdělil, že jeho působní v úřadu znamenalo "akumulaci zklamání". Tvrdil také, že se při prosazování ekologických priorit vlády cítil "naprosto osamělý".

Když Macron Hulota získal, znamenalo to pro něj výrazný nárůst prestiže, protože Hulot již odmítl spolupráci s předchozími prezidenty Jacquesem Chirakem, Nicholasem Sarkozym a Francoisem Hollandem.

Naopak Hulotova rezignace znamená pro francouzského prezidenta, který se prezentoval jako obránce Pařížské klimatické dohody, velkou ránu.

Hulot již dříve varoval, že vládní ambiciózní environmentální agenda je v problémech. V květnu varoval, že si přes léto rozmyslí setrvání ve funkci. Médiím řekl: "Jedna věc, kterou nedělám dobře, je lhaní, zejména sám sobě."

Ministrovy neúspěchy zahrnovaly odstranění cíle snížit závislost na jaderné energii, zatímco se mu podařilo prosadit zrušení vládních plánů na vybudování nového letiště.

Macronova již tak nízká obliba během víkendu dosáhla nového minima. Průzkum společnosti Ifob pro Le Journal du Dimanche publikovaný v neděli ukázal, že jen 34 % veřejnosti má příznivý názor na prezidenta, což je oproti minulému měsíci pokles o pět procentních bodů. Nespokojeno je 66 % dotázaných - o 5 % více než v červenci.

Podrobnosti v angličtině: ZDE

0
Vytisknout
7198

Diskuse

Obsah vydání | 4. 9. 2018