Kapitalismus v Severní Koreji vynáší Kimovu režimu 60 milionů dolarů ročně

29. 8. 2018

čas čtení 1 minuta
Dokonce i v KLDR, kde vláda kontroluje takřka všechny stránky života, se nevyhnutelnou součástí ekonomické reality staly trhy, píše Isabella Stegerová.


V Severní Koreji existuje 436 oficiálně sankcionovaných trhů, uvádí výzkum zveřejněný v neděli americkým think tankem Centrum pro strategická a mezinárodní studia (CSIS) s pomocí soulského think tanku Severokorejský rozvojový institut. Dohromady tyto trhy prostřednictvím daní a nájemného vynášejí vládě 56,8 milionu dolarů za rok. Největší z nich, trh Sunam, ve třetím největším městě Čongjin, vydělává téměř 850 000 dolarů ročně.

CSIS spojuje rozvoj trhů v KLDR s rokem 2002 a vyvolal jej přeshraniční obchod s Čínou. V některých případech se obyčejní občané obrátili k trhům kvůli přežití, v jiných to bylo podporováno státem kvůli uvolnění sociálního, politického a ekonomického tlaku. Když to však bylo nezbytné, stát také ukončil tržní aktivitu.

Zpráva použila údaje ze satelitních snímků a rozhovorů kontrolovaných prostřednictvím svědectví dezertérů a dalších sekundárních materiálů.

Vzestup trhu v KLDR se zvlášť zrychlil za vlády Kim Čong-una, který na rozdíl od svého děda a otce od nástupu k moci v roce 2011 usilovně pracuje na svém obrazu ekonomického reformátora. Podle údajů Korejského institutu pro sjednocení v Soulu se počet trhů od roku 2010 zdvojnásobil na 440. Ředitel jihokorejské zpravodajské služby tvrdí, že nejméně 40 % populace je zapojeno do nějakého typu soukromého podnikání.

Podrobnosti v angličtině: ZDE

0
Vytisknout
7464

Diskuse

Obsah vydání | 4. 9. 2018