Čína zachází s islámem jako s duševní chorobou

31. 8. 2018

čas čtení 1 minuta
Milion muslimů je podle zdrojů OSN a USA právě zadržován v čínských internačních táborech, napsala Sigal Samuelová. Bývalí vězni, z nichž většinu tvoří příslušníci ujgurské menšiny, sdělili novinářům, že během indoktrinace trvající několik měsíců byli nuceni zříci se islámu, kritizovat vlastní islámské přesvědčení a každý den po několik hodin recitovat propagandu komunistické strany.


Média informují o tom, že vězňové táborů jsou nuceni jíst vepřové a pít alkohol, což je muslimům zakázáno, a existují také zprávy o mučení a úmrtích.

Rozsah systému internačních táborů, které vloni podle listu The Wall Street Journal v autonomní oblasti Sin-ťiang zdvojnásobily svou kapacitu, je ohromující. Americká kongresová a exekutivní komise pro Čínu to označuje za "největší masové věznění menšinového obyvatelstva na světě". Peking začal ujgurskými extrémisty, ale nyní i neškodné manifestace muslimské identity, jako pěstování plnovousu, může skončit uvězněním.

"Náboženská víra je považována za patologii," vysvětluje James Millward, profesor čínských dějin na univerzitě v Georgetownu - a dodává, že Peking často tvrdí, že náboženství vyvolává extrémismus a separatismus. "Takže nyní říkají převýchovným táborům `nemocnice` určené k léčení myšlení."

Podrobnosti v angličtině: ZDE

0
Vytisknout
9397

Diskuse

Obsah vydání | 4. 9. 2018