Británie: Theresa Mayová je jediný lídr konzervativců oblíbenější než Jeremy Corbyn

8. 10. 2018

čas čtení 2 minuty
Průzkum pro list The Independent provedený společností BMG Research ukazuje, že Theresa Mayová coby lídryně konzervativců skóruje proti Jeremymu Corbynovi lépe než její konkurenti Boris Johnson nebo Sajid Ravid, upozorňuje Joe Watts.


Mayová je jediný lídr toryů, kterému veřejnost dává přednost před lídrem Labour Party Corbynem. Průzkum nicméně ukázal, že většina lidí preferuje Johnsona do čela Konzervativní strany v případě, že by Maová musela odstoupit.

Průzkum provedený během sjezdu konzervativců, těsně před projevem Mayové, ukázal, že obě strany jsou z hlediska voličských záměrů v klinči, když labouristy preferuje 39 % a torye 38 % rozhodnutých voličů.

Výzkumníci se dotazovali váženého vzorku více jak 1 500 osob, koho by upřednostnili jako premiéra ve třech různých srovnáních - Mayová proti Corbynovi, Johnson proti Corbynovi a Javid proti Corbynovi.

V prvním případě 34 % lidí prohlásilo, že dávají přednost Mayové, zatímco jen 28 % by raději vidělo Corbyna. 40 % dotázaných prohlásilo, že by byli spokojeni s kteroukoliv možností, zatímco 32 % by se nespokojilo s žádnou.

Ve druhém případě by jen 27 % upřednostnilo Johnsona, zato Corbyna 31 %. Jen 35 % lidí by bylo spokojeno s kteroukoliv z voleb a 41 % neuspokojila žádná z variant.

Ve třetím případě by jen 22 % lidí dalo přednost ministrovi vnitra Sajidu Ravidovi, zatímco 27 % by v premiérském křesle raději vidělo Corbyna. Jen 29 % by bylo spokojeno s kteroukoliv z voleb, zatímco 40 % s žádnou.

Výsledky potvrzují jiné průzkumy, které dávají Mayové podobnou podporu. Ta čelí potenciální výzvě vůči svému postavení lídryně Konzervativní strany od lidí jako je Johnson a další, kteří nejsou spokojeni s její strategií brexitu.

Pokud by však Mayová musela odstoupit, 18 % by považovalo za nejlepšího premiéra Johnsona, 9 % podporuje skotskou konzervativní političku Ruth Davidsonovou a 6 % Javida, kancléře Philipa Hammonda a další uchazeče.

Stranické preference u rozhodnutých voličů činí 39 % pro labouristy, 38 % pro konzervativce, 10 % pro Liberální demokraty a UKIP a Zelení jsou na 4 %.

Podrobnosti v angličtině: ZDE

0
Vytisknout
6534

Diskuse

Obsah vydání | 10. 10. 2018