Panda sem, panda tam

30. 11. 2018 / Karel Dolejší

čas čtení 2 minuty
Pražská ZOO plánovala vybudovat pro pandy velké speciální expozici v ceně 200 milionů. Protože však prezident Miloš Zeman čínské protějšky o pandy oficiálně nepožádal, zahrada sama nemá šanci zvířata získat a pavilon bude muset využít pro jiné účely ZDE.


Zemanovy pandy velké (Ailuropoda melanoleuca) mají přesto některé vynikající vlastnosti, pro něž je lze skvěle využít - dokonce i tehdy, pokud nezačaly existovat a setrvávají tvrdošíjně ve sféře čiré možnosti. Představují třeba kvintesenci (zhuštěně zachycenou podstatu) projektů, které normalizační inženýr ekonomie po celý život prosazuje. Pandy obstaral, jako když se svou vládou zachraňoval mělnickou Libertu. Jako když prosazoval kanál Dunaj-Odra-Labe. Jako když zajišťoval miliardové čínské investice v ČR.

Rozpočet prezidentské kanceláře za rok 2017 dosáhl 522 milionů korun, nepočítaje v to prostředky, které Hrad luxuje z rozpočtu krajů na občerstvování během Zemanových spanilých (ehm) jízd.

Výměnou za mimořádně štědré financování důchodce z Vysočiny a jeho suity dostal český národ pandí pavilon bez pand nebo na kočku zvonec.

Není ovšem pochyb o tom, že současné vedení pražské ZOO je natolik manažersky zkušené a schopné, aby situaci zvládlo dokonce i bez pand. Uvažuje prý o náhradní expozici medvědů pyskatých (Melursus ursinus). Mým favoritem by byl samozřejmě outloň váhavý (Nycticebus coucang). Dokonale zvukomalebně vystihuje charakter průměrného českého voliče, jenž se za každých okolností doslova tetelí touhou předat své rozhodovací pravomoci či peníze nějakému tomu guruovi ze sedmé cenové. Třeba i ve jménu referenda.

Konec ovšem bude opravdu blízko, až se jednoho dne dočtete, že na základě přímluvy z míst nejvyšších se novým ředitelem pražské ZOO stává Jaroslav Tvrdík.

Panda sem, panda tam.

Šmajrá, já pandu!

Poznámka redakce BL: V pátek 30.11. byl článek opraven na žádost ZOO Praha. Bylo odstraněno chybné tvrzení, že pavilon pro pandy byl již postaven. Ve skutečnosti byl pouze plánován. Další podrobnosti ZDE

1
Vytisknout
12624

Diskuse

Obsah vydání | 4. 12. 2018