Jágr jako Gretzky (a jako Assange)

2. 5. 2019 / Albín Sybera

čas čtení 4 minuty

Rozhovor Deníku N s Jaromírem Jágrem o jeho cestě s delegací prezidenta Zemana do Číny a selfie s kancléřem Mynářem jsou důležité, neboť si "dovolují" konfrontovat osobu v českém panteonu celebrit takřka nedotknutelnou.  Je ale třeba  upozornit i na ty podstatné skutečnosti týkající se celé situace. Opakovaným dotazům, proč se jedna z nejvýraznějších českých sportovních osobností fotí s kontroverzním vysokým funkcionářem hradní kanceláře, Jágr vcelku logicky kontruje, že celebrita jako on se fotí s každým fanouškem (více ZDE). Nedotčeny přitom zůstaly spojitosti mezi nejmladším z rodu Jágrů (jehož historii politických „selfie“ připomněl Jiří Leschtina v Českém rozhlase – více ZDE) a Mynářovou osobou  na úplně jiné úrovni. A sice málokdy komentované spojitosti mezi oběma muži skrze stavební společnost Energie stavební a báňská (Energie).

Ve společnosti působí dlouhodobě Jágr senior a do souvislosti s kancléřem Mynářem vešla především jako jeden z dodavatelů na kritizovaných zakázkách pro hradní oboru v Lánech (více ZDE). Energie je jednou z těch stavebních společností, pro které je přísun veřejných zakázek důležitým faktorem pro stabilní a bezproblémové fungování.

Je škoda, že tato skutečnost zůstala ve zmiňovaném rozhovoru nevyjádřena. Takto má totiž slavný hokejista vlastně pravdu. Do Číny jezdí propagovat hokej i kanadská legenda Wayne Gretzky, jeden z mála, který v hokejovém světě znamená ještě mnohem víc než Jaromír Jágr.

Wayne Gretzky ale není skrze svou rodinu spjat se společností, která má obchodní vztahy s kanceláří prezidenta, který pravidelně vede delegace do Číny, a jehož kancléř nedostal od bezpečnostních složek prověrku na stupeň tajné. O Zemanových apologetických výrocích v souvislosti s prodlouženou rukou čínských špionážních aktivit, společností Huawei, bylo publikováno nespočet komentářů. Bohužel, s žádným z nich nebyl Jaromír Jágr ve zmiňovaném rozhovoru konfrontován.

Wayne Gretzky je dokonce globálním ambasadorem hokejového týmu v ruskými politiky a oligarchy podporované Kontinentální hokejové lize, Rudé hvězdy Kunlun (více například ZDE). V zemi, na jejímž území byla v prosinci zatčena vysoká manažerka Huawei a proti které vede Čína odvetné akce v podobě rozsudků smrti nad kanadskými občany zatčenými v Číně (více ZDE) ale není tolik mediálního prostoru bagatelizovat čínské špionážní aktivity proti zemím NATO a EU, jako je tomu v českém mediálním prostoru.

Těžko si lze představit, že by například šéf komunikací finanční skupiny, které patří páteřní komunikace datové infrastruktury, si v Kanadě dovolil relativizovat výtky ohledně bezpečnosti spolupráce s Huawei tak, jak to činil ředitel pro styk s veřejností skupiny PPF, Vladimír Mlynář v debatě se senátorem Fischerem (ZDE).

Ve dnech, kdy byl ve Velké Británii odvolán ministr obrany v souvislosti s úniky informací z jednání Národní bezpečnostní rady o Huawei (více ZDE) zní slova Vladimíra Mlynáře jako drzý výsměch zákonodárným orgánům ČR.  Volně by se dala parafrázovat i jako znuděný úšklebek: Nikdy nám nic nedokážete a už vůbec na nás nemůžete, tak buďte rád, že jsem za vámi do studia vůbec přišel, pane senátore, a nechtějte po mně, abych snad s vaší maličkostí měl obtěžovat svého šéfa (to opravdu ve Vašem zájmu nechtějte).

Role Jaromíra Jágra v českých médiích spíše vzdáleně připomíná roli Juliena Assange, který je mimořádně vděčným terčem ruských zpravodajců. Jágr je především výjimečný hokejista (a to i v měřítku mezinárodního hokeje), tedy proč nevyužít jeho přirozeného sex appealu mezi většinovou českou populací a neposlat pár selfie lidem, kteří jeho tvář ocení určitě víc než nějaké nejasné starosti s Lánskou oborou?

O tom, proč musí Jágr do Číny, anebo proč musel hákovat v Rusku (a i díky tomu nikdy nedosáhl na metu 2 000 kanadských bodů v NHL, již překonal pouze Gretzky) přece vůbec není nutné hovořit. Stejně by tomu nikdo neuvěřil...

0
Vytisknout
13767

Diskuse

Obsah vydání | 7. 5. 2019