ODS má konečně příležitost omluvit se za Klause celému národu

2. 5. 2019 / Boris Cvek

čas čtení 2 minuty

Tak podle Václava Klause, bývalého prezidenta, kterému se také z dobrých důvodů lidově říká „tuneldědek, architekta kuponové privatizace a (s Milošem Zemanem) opoziční smlouvy, jenž na začátku roku 2013 vstoupil do dějin České republiky také svou abolicí pro případy, souzené pro podezření na vážnou ekonomickou kriminalitu, je současný šéf ODS Petr Fiala „hlupák, darebák a podvodník.“ Zakladatel a ideologický otec ODS, Klaus, zuří. Za zmínku stojí celý kontext jeho vyjádření:

„Mně ani Václav Klaus mladší, ani Václav Klaus starší nebudou poučovat, co je pravicové. Protože oni už pravicoví nejsou,“ řekl Fiala. Prohlásil zároveň, že Klaus „prosazuje proruské názory a podporuje radikální a až extremistické strany v západní Evropě“. „Jestli ten výrok myslel vážně, tak je neskonale větší hlupák, darebák a podvodník, než jsem si myslel. O mně říci, že jsem proruský politik, to jsou dětinské věci. Pan Fiala svedl stranu, kterou jsme založili, na naprosté scestí. Stal se za každou cenu středovým politikem, který se chce zalíbit každému. Jestli bude ještě někdy pronášet takové silácké výroky, hrozí, že se naštvu a do politiky vstoupím znovu,“ reagoval Klaus.“ ZDE

Ta zuřivost ukazuje na zoufalství. Klausovi se ostatně všechny jeho alternativní politické projekty proti ODS zatím zoufale nepodařily. Možná spolu se svým synem něco odloupne Okamurovi, ale moc tomu nevěřím, Okamura je vzhledem ke Klausově minulosti mnohem schopnější politik, který může hřímat proti korupci, což Klaus nemůže. Klaus se naopak ze smetiště dějin odhodlal školit profesora politologie Fialu, který je na rozdíl od Klause respektovaným odborníkem ve svém oboru, o tom, co je to pravice a levice.

Voliči i členové ODS tak snad konečně budou muset udělat rozchod nejen s Klausem, ale i s jeho odpornou ideologií mafiánského kapitalismu, kde se demokracie děje jen tím, že lidé mohou jít k volbám, ale jinak neplatí ani právní stát, ani občanská společnost, ani veřejný zájem. Klausův trh je ruská džungle, vláda mocných mafiánů, kterým do toho nikdo nemluví. To je ten největší nádor na polistopadovém vývoji, který byl naší demokracii málem osudný. Proto nejsme jako Rakousko nebo Bavorsko, protože základy našeho státní zřízení byly položené klausismem.

Proto si Zeman a Klaus tak notují, proto naše pravice a levice jsou jakousi hnusnou karikaturou demokratických politických stran na Západě, jejíž společný jmenovatel jsou mafiáni a kmotři. Proto oba lezou kamsi oligarchickému Rusku. ODS má nyní jedinečnou šanci nad Klausem zlomit hůl a přihlásit se konečně k tradici západních pravicových stran. A konečně by se taky mohla za svou minulost, za klausismus, omluvit celému národu.

 

0
Vytisknout
13980

Diskuse

Obsah vydání | 7. 5. 2019