Dialektika Hnutí Ano a nesvatá aliance Hradu, komunistů a Faltýnka

30. 4. 2019 / Boris Cvek

čas čtení 5 minut

Rekonstrukce Babišovy vlády je nepochybně velké politické téma. Je to ovšem takové téma rozplizlé, protože nevíme, co skutečně noví ministři budou dělat. Obavy jsou nesporně na místě. V prvé řadě se ukazuje, že Hnutí Ano, které Babiš de facto vlastní, není schopno ze svého středu generovat lidi, kteří by vedli ministerstva.

Na post ministra dopravy přichází po Danu Ťokovi, který dokázal navzdory tlakům druhého muže hnutí, pana Faltýnka, prosadit změnu v provozovateli mýtného systému, přichází někdo, kdo dělal šéfa právního úseku na ministerstvu dopravy za nechvalně známého ministra ODS Aleše Řebíčka. Člověk má pocit, že Babiš v roce 2013 by nic podobného nedopustil, nyní se ovšem jeho rozhodování „tvaruje“ podle zájmů „reálné moci“, která drží jeho vládu, a to je nesvatá aliance komunistů, prezidenta a kontaktů pana Faltýnka. p { margin-bottom: 0.1in; direction: ltr; line-height: 115%; text-align: left; }

Samozřejmě součástí vlády jsou i sociální demokraté, kteří hrozí odchodem v případě, že by nová ministryně spravedlnosti, paní Marie Benešová, usilovala o odvolání nejvyššího státního zástupce Pavla Zemana. Benešová ovšem odmítá, že by chtěla Zemanův konec. Zároveň tato bojovnice proti korupci, jak ji označuje premiér, je součástí blízkého okolí prezidenta, který nejvyššího státního zástupce nezve na oficiální státní akce, konané na Hradě. A co je ještě mnohem horší: Benešová tvrdí, že trestně stíhaný premiér má pravdu, když tvrdí, že si v České republice lze objednat trestní stíhání.

Co s tím asi tak bude Marie Benešová jakožto ministryně spravedlnosti dělat? Nejvyšší státní zástupce pochopitelně tuto šílenou rétoriku premiéra odmítá, ale nyní bude mít za partnera ministryni, která říká totéž. Kdyby se mělo vzít vážně, že si u nás lze objednat trestní stíhání – a samozřejmě jde vlastně jen o to jedno trestní stíhání –, bylo by zapotřebí udělat radikální obměnu státního zastupitelství. A z pohledu premiéra Babiše i prezidenta Zemana, jehož okolí je také ohroženo současným fungováním státního zastupitelství, by bylo nejlepší vrátit se přímo do doby, kdy státní zastupitelství vedla Renata Vesecká.

V oněch dobách by se premiérův případ předložil z vůle nejvyššího státního zastupitelství nějakému ochotnému státnímu zástupci, který by stíhání prostě zastavil. Model Čunek. Tím by se vrátil systém, v němž se vážná podezření na korupci nestíhají. Systém, který sama Marie Benešová nazvala justiční mafií. A sociální demokracie? I kdyby odešla z vlády, Babiš může dále vládnout na půdorysu koalice s komunisty a SPD. A možná by takový vývoj byl dobře pro konečný obrat ve vývoji preferencí Hnutí Ano, které by se tak definitivně ukázalo ve své nahotě.

Poslední (zatím), ale možná nejdůležitější co do očekávání, nový ministr je Karel Havlíček, apoštol inovací, který prosazuje jadernou energetiku, na níž nic inovativního není kromě hledání inovativních cest, jak se na tom může někdo na úkor státu obohatit.

Na post ministra průmyslu přichází Havlíček z pozice šéfa Asociace malých a středních podniků a živnostníků ČR. Od roku 2018 byl místopředsedou Rady pro výzkum, vývoj a inovace (jejím předsedou je sám premiér).

Havlíček se má stát místo Richarda Brabce místopředsedou vlády. Prostě nová hvězda.

Tím více bude důležité podrobně sledovat, co vlastně dělá, tedy jak se vypořádá nebo přizpůsobí tomu, co jsem výše nazval „reálná moc“.

Na ministerstvu průmyslu nebude izolován od zájmů Hradu, komunistů nebo pana Faltýnka, naopak jeho renomé poskytuje velmi dobrou šanci, jak v zákulisí za velkými slovy tlačit reálné zájmy této nesvaté aliance. A jako tradiční představitel malých a středních podniků i živnostníků by se mohl podílet na jejich konečné likvidaci.

A tak jsem nakonec dospěl k tomu, jak nazvu tento článek: dialektika Hnutí Ano. Zatím to tak aspoň působí, i když opravdu nevíme, jaká bude realita. Ta dialektika je v obraze lvice, která bojuje proti korupci, aby ochránila Babiše i Zemana.

Není nesnadné si představit tu bojovnici proti justiční mafii, která de facto justiční mafii vrací k moci.

A dále tu máme inovátora, který prosazuje jadernou energii.

Zastánce drobných podnikatelů, který se bude podílet na další likvidaci malého a středního podnikání v ČR.

V případě ministerstva dopravy si lze představit onu dialektickou jednotu pomocí spojení Babiše a Řebíčka v jedné osobě generalizovaného českého zbohatlíka.

A boj proti korupci tak sežral sám sebe.

Jak jinak to mohlo dopadnout, když se ho ujal miliardář, který zbohatl za vlád ODS a ČSSD?


0
Vytisknout
8065

Diskuse

Obsah vydání | 7. 5. 2019