V Británii sílí zuřivost, že se Corbyn a Mayová proti občanům spikli ve snaze prosadit brexit

4. 5. 2019

čas čtení 2 minuty


Nynější pokus Theresy Mayové a Jeremyho Corbyna spojit se a vzájemně prosadit brexit, navzdory tomu, že obě jejich strany drtivě prohrály ve čtvrtečních komunálních volbách, zřejmě selže, protože se proti tomu zvedá vzbouření od poslanců a od aktivistů v obou hlavních britských politických stranách.

May i Corbyn nyní společně tvrdí, že Konzervativní a Labouristická strana spolu po propadu ve čtvrtečních volbách budou muset spolupracovat, aby prosadily brexit.

Avšak opoziční poslanci i konzervativní brexitéři varují, že jakákoliv dohoda mezi Mayovou a Corbynem bude v parlamentě poražena a vyvolá v obou britských politických stranách další konflikt.

 

104 opozičních poslanců, hlavně labouristů, ale také skotských nacionalistů, z nového protibrexitového hnutí Change UK, ze Strany zelených a z velšské strany Plaid Cymru varovali písemně Mayovou a Corbyna, že nepodpoří žádné jejich "westminsterské spiknutí", pokud nebude potvrzena pevná záruka, že jakákoliv dohoda bude podrobena novému referendu. Voliči musejí mít poslední slovo.

Nigel Evans, výkonný tajemník poslaneckého klubu britských konzervativců, varoval, že "jen formální brexit" více než 100 toryovských poslanců "nikdy nepodpoří". Jiný člen vedení tohoto poslaneckého klubu dodal, že proti dohodě o brexitu s Labouristickou stranou by se postavily více než dvě třetiny konzervativních poslanců.

Ve čtvrtečních komunálních volbách v Anglii přišli konzervativci o téměř 1300 křesel. Byl to jejich nejhorší volební výsledek od devadesátých let dvacátého století. Labouristé, kteří měli tyto komunální volby v důsledku krize konzervativců vyhrát, přišli o více než 60 křesel.

Liberálnědemokratický předák Vince Cable, jehož strana spolu se stranou Zelených a s nezávislými kandidáty výrazně posílila, konstatoval, že tyto strany budou muset po eurovolbách 23. května zahájit spolupráci. "Miliony voličů, kteří chtějí setrvat v Evropské unii, jsou nyní politickými bezdomovci a hledají svůj hlas."

Podrobnosti v angličtině ZDE

 l


0
Vytisknout
8676

Diskuse

Obsah vydání | 9. 5. 2019