Brexit: Labourističtí poslanci nepodpoří Corbynovu dohodu s Mayovou bez nového referenda

6. 5. 2019

čas čtení 4 minuty


Jeremymu Corbynovi se nepodaří prosadit případnou dohodu o brexitu uzavřenou s Theresou Mayovou bez příslibu druhého referenda o brexitu. Vysocí činitelé Labouristické strany si uvědomují, že dvě třetiny labouristických poslanců takovou dohodu neschválí hlasováním v parlamentu bez příslibu nového referenda o brexitu.

 

Theresa Mayová se snaží vypracovat novou dohodu o "dočasném" členství Británie v celní unii do příštích britských všeobecných voleb v roce 2022, jenže jak na to poukazují odborníci, je to nesmysl, protože dohoda neřeší otázku irské hranice a Evropská unie ji nutně odmítne jako nepermanentní řešení. Toto je problémem s brexitem od samého počátku: britští politikové se hádají mezi sebou a navzájem prosazují nejrůznější šílená "řešení", aniž by konzultovali Brusel, zda jsou taková řešení vůbec legálně přijatelná.

Labouristická strana také zuří, že Mayová v neděli prozradila tisku podrobnosti vyjednávání s labouristy, kteří dodrželi oboustranný příslib, že obsah probíhajících rozhovorů zůstane utajený.

John McDonnell, labouristický stínový ministr financí také přirovnal rozhovory s Konzervativní stranu k "pokusům uzavřít smlouvu s firmou, v níž probíhá bankrot. Potíž je, že lidé, kteří firmu převezmou, nebudou uzavřenou dohodu dodržovat."

McDonnell zdůraznil, že labouristé požadují změnu dohody o brexitu, kterou Mayová uzavřela s Bruselem, i změnu politické deklarace o dalším vztahu Británie s EU, a záruku, že budoucí vedoucí představitelé toryů tuto dohodu neroztrhají.

Externí pozorovatelé vyjadřují velkou skepsi, zda nějaké změny dohody o Brexitu jsou vůbec možné, protože Brusel neustoupí od podmínky trvale otevřené irské hranice.

Matthew Ancona k tomu v pondělí právem konstatuje, že celé rozhovory Corbyn-Mayová jsou "neuvěřitelný nesmysl". Píše:

"Plánem Theresy Mayové je uzavřít s EU dočasnou dohodu o celní unii, která by byla revidována v roce 2022. Ta by byla nyní dočasně podpořena selektivní koordinací Británie s předpisy jednotného trhu a příslibem Británie, že bude i nadále dodržovat zaměstnanecká práva platící v Evropské unii. Pokud by se to dohodlo, Corbyn, údajný nepřítel establishmentu, by vstoupil do národní koalice s Konzervativní stranou. Po celoživotní kariéře ostré kritiky konzervativců by nyní přátelsky objal tvůrce politiky škrtů, neoliberalismus a pozvání pro Donalda Trumpa do Británie. Od Che Guevary v kolaboranta s pravicovým establishmentem za pouhé čtyři roky. Chce Corbyn opravdu, aby takto vstoupil do dějin?

Kromě toho, nápady v jejichž důsledku se tyto rozhovory konají, jsou absolutní nesmysl. Brexit není nějaký drobný problém, který lze rychle vyřešit. Je to vážná gangréna, která vyžaduje buď amputaci druhým referendem (za zrušení brexitu), anebo se promění ve vážnou chronickou nemoc, která bude řešena po dlouhá léta. I kdyby EU přijala tyto zmatené návrhy (což je vysoce nepravděpodobné), celá řada dalších britských premiérů by byla po dlouhá léta plně zaměstnána jejich realizací. Tato noční můra opravdu nemá rychlé řešení."  ZDE 

Více než 100 opozičních poslanců včetně 66 labouristických poslanců konstatovalo o víkendu, že nebudou tolerovat "spiknutí" mezi Mayovou a Corbynem bez druhého referenda.

Avšak mnozí poslanci se domnnívají, že na požadavku druhého referenda bude trvat až 150-180 labouristických poslanců z celkového počtu 229. Ti odmítnou podpořit dohodu Corbyn-Mayová, pokud se nebude konat druhé referendum.

Jeden profesor statistiky uvedl v diskusním pořadu britského rozhlasu v sobotu, že z analýzy celé řady průzkumů veřejného mínění, kterou provedl s kolegy, vyplývá, že v Británii nyní existuje trvalá většina pro setrvání Británie v EU. O osm procent více britských občanů chce setrvat v EU než kolik jich chce z EU odejít. K této trvalé změně došlo v důsledku vymření velké části brexitérských penzistů, kteří hlasovali pro brexit v červnu 2016, i v důsledku toho, že část brexitérů změnila názor.

Brexit podporují v Británii staří lidé, střední a mladá generace je drtivou většinou pro setrvání Británie v EU, stejně jako Skotsko, Severní Irsko a nyní i Wales.

Vedoucí politikové z Labouristické i Konzervativní strany tvrdí, že výsledky komunálních voleb, které se konaly v Anglii ve čtvrtek 2.5., znamenají, že "Britové chtějí co nejrychleji už uskutečnit brexit". Je to lež: Strany, které prosazují brexit, se v těchto volbách propadly a drtivou většinou zvítězily strany a nezávislí, kteří požadují setrvání Británie v EU.

Podle nejnovějšího průzkumu organizace YouGov si přeje, aby Británie zůstala v EU, nyní 61 procent britských voličů.

Podrobnosti v angličtině ZDE
 




0
Vytisknout
6707

Diskuse

Obsah vydání | 9. 5. 2019