Trump dosáhl rekordu: Pronesl už 10 000 lží

30. 4. 2019

čas čtení 3 minuty


Hlavním konfliktem mezi Donaldem Trumpem a médii je skutečnost, že první povinností novináře je říkat pravdu, kdežto Trumpovým cílem je v americkém politickém diskursu pravdu devalvovat, píše v deníku Washington Post Aaron Blake.

Toto Trumpovo úsolí dosáhlo v těchto dnech neuvěřitelného rekordu. Podle týmu deníku Washington Post, který ověřuje Trumpovy veřejné výroky, vyslovil nyní Donald Trump už více než 10 000 lží nebo zavádějících tvrzení.

 

A jeho lhaní se zintenzivňuje. Zatímco mu trvalo jen 601 dní, než pronesl 5000 lží, v další etapě mu trvalo jen 226 dní, kdy pronesl dalších 5000 lží. Během tří dnů od 25. do 27. dubna pronesl Trump celých 171 lží či zavádějících tvrzení - více než za prvních pět měsíců své prezidentské funkce.

Asi třetina prezidentských lží se týká otázek imigrace. Nejčastěji Trup lže - 160 krát - o tom, že se na hranicích USA s Mexikem staví jeho zeď.že

Trump také své lži rád opakuje, přesto, že byly prokázány jako lži. Několik svých lží opakoval více než dvacetkrát.

Plodným zdrojem Trumpových lží jsou shromáždění jeho stoupenců, na nich pronesl dosud přibližně 22 procent svých lží. Například při svém vystoupení dne 27. dubna v Green Bay

- Trump přehnal velikost amerického obchodního deficitu s Japonskem, Čínou a Evropskou unií a lživě tvrdil, že v důsledku těchto deficitů přicházejí USA o peníze.

- Tvrdil, že ohledně vyšetřování ruského vlivu na prezidentské volby r. 2016 "nemá co skrývat", odmítl ale vypovídat pod přísahou.

- Dopustil se několika lživých útoků proti Demokratům - tvrdil, že ekologický New Deal bude znamenat, že všechny budovy na Manhattanu budou muset být zbourány a nahrazeny novými (ne) a lhal, že Demokraté podporují zabíjení zdravých narozených dětí (ne).

- Přehnal možný dopad nové obchodní dohody s Kanadou a s Mexikem a zkritizoval Severoamerickou dohodu o volném obchodu, i když rozdíl mezi oběma dohodami je minimální.

- Přisvojil si zásluhu za financování programu na ekologickou záchranu velkých jezer, který se jeho vláda pokusila zrušit.

- Lhal, že "imigrace vyvolává obrovskou zločinnost" (neexistují pro to žádné statistiky ani důkazy)

- Tvrdil, že schválil "největší daňové škrty v historii" (ne) a že "snížil daň z nemovitostí na nulu" (ne).

- Tvrdil, že mu k likvidaci Obamovy zdravotní péče chybí jej jediný hlas (ne).

- Lživě tvrdil, že USA financuje NATO "téměř ze 100 procent" (ne), že Saúdská Arábie uzavřela s Trumpovou vládou obchodní dohody v hodnotě 450 miliard dolarů (ne) a že Spojené státy dotují saúdskou armádu (americká pomoc armádě Saúdské Arábie má hodnotu 10 000 dolarů ročně).

- Tvrdil, že na jeho příkaz bude nové americké velvyslanectví v Jeruzalémě mít fasádu z jeruzalémského vápence, přestože to požadují místní městské zákony už od čtyřicátých let dvacátého století.

Praktickým dopadem tohoto všeho lhaní je, že Trump nyní lidem dokazuje, že můžete být úspěšní, aniž byste se museli obávat, že někdo poukáže na to, že lžete. Vzniká situace, kdy si ani Trumpovi odpůrci už nedávají pozor na to, zda se přesně přidržují pravdy. Jestliže Trump bojuje špinavě, proč ne oni?

Podrobnosti v angličtině ZDE  ZDE ZDE
 

0
Vytisknout
9088

Diskuse

Obsah vydání | 7. 5. 2019