Dvě fotky z naší země - možná budeme brzo říkat "naší dříve krásné země"

30. 4. 2019 / Jiří Hlavenka

čas čtení 3 minuty

 

Na první je kus lesa, který uschl. Kamkoli jedete, možná s výjimkou horských oblastí, si můžete všímat uschlých skupin stromů, které už letos neobrašily a neobraší. Borovice jsou na tom nejhůř, smrky (na snímku) schnou taky. Žádný kůrovec, jen příliš teplo a příliš sucho. Letošní počasí začalo hůře než to loňské, když se to nezlepší, co neuschlo loni, uschne letos. Foceno na Tišnovsku.

Na druhé je "situace" na dálnici u Břeclavi. Mírný vítr, z vysušených polí se odfukuje půda. Příbuzní z Hodonínska říkají, že to je teď běžný jev.

Obojí je dokladem honby za krátkodobými výnosy. Kvartální výsledky, kvartální prémie. Roční výsledky, roční prémie. Hypotéky se musí platit. Co bude příští rok, o tom budeme přemýšlet příští rok.

Vlastně v tomto ani nelze nic vyčítat - ani jednotlivcům, ani firmám. Všichni jedou v zaběhlém modu, ze kterého je strašně těžké vystoupit (čest výjimkám, jako jsou například šetrně hospodařící zemědělci nebo soukromí lesníci - to jsou pro mě hrdinové dnešní doby).

Privátní svět si sám pravidla hry neurčí. Laissez-faire nefunguje. K čemu vede, je na fotkách. Vítěz je ten kdo vyhraje nejvíc peněz. Ne malý, zodpovědně hospodařící zemědělec - ten zůstává malý a bezvýznamný, ale obří agroprůmyslník. A nemusí jít jen o Babiše, on je jen beran s největšíma rohama ve stádu podobných.

Ten, kdo by měl koukat dál než za příští čtvrtletí, je stát. Ale nekouká. Bohužel ho k tomu ale pilně cvičíme my, voliči: "a jakýpak že je letošní rozpočet, zase se schodkem! Špatně, státe!" Ne "Co bude za dvacet let?", ale "Jaký je letošní rozpočet?". Špatně hospodaříte, zasloužíte vyměnit! Přičemž "hospodaření", pod tím nevnímáme dlouhodobý záměr, ale letošní rozpočtový schodek.

Stát je prostě takový, jaký si jej vytvoříme.

Zajímavé je, jak dlouho už říkáme, že máme problém. Dlouhodobě nevyhovující skladba lesů, smrk do nízkých poloh nepatří - to je ale novinka! Jednolité lány nerozsekané mezičkami, keřovými remízky, větrolamy, pěstebnou mozaikou jsou špatné - to je ale novinka! Problém napřímených, ideálně betonových říčních koryt, kterými mizí voda z krajiny rekordní rychlostí - to je ale novinka! Nevracení lokálně spotřebované vody zpět do spodních vod přes vsaky a podobně - to je ale novinka! A nakonec: globální změna klimatu - to je ale novinka!

Víme, ale nekonáme. Vláda nekoná - bodejť, když Velekněz chaosu v roli předsedy vlády jednak řeší, jak se nedostat do kriminálu, jednak má ze situace soukromý profit. Koaliční partner dělá, že se ho to netýká. Opoziční strany to nemají jako téma, s větší výjimkou Pirátů a menší výjimkou STANu. Buteflika z Hradu sní o průplavu Dunaj-Odra-Labe v bezvodé budoucnosti.

Senát mlčí. Kraje vypsaly dotace, do kterých se nikdo nepřihlásil, a tím mají odškrtnuto. Horizont starostů je ohraničen cedulemi Začátek obce a Konec obce, a beztak by z toho byli jenom komáři. Kavárna řeší Emmu a ekologické organizace nikdo neposlouchá. Uplyne rok a zase se nic nestane.

Nemůžu si to samozřejmě přát, ale z letargie je schopen nás vytrhnout jen ekologický Černobyl.

3
Vytisknout
12600

Diskuse

Obsah vydání | 7. 5. 2019