Francie: Proč "žluté vesty" nesou zodpovědnost za více než stovku mrtvých

5. 4. 2019

čas čtení 1 minuta
Od té doby, co "žluté vesty" podněcují masové ničení nenáviděných rychlostních kamer, na francouzských silnicích zemřelo o sto osob více než vloni. Měly by být považovány za oběti tohoto hnutí, píše John Lichfield.


Měly by být tyto oběti - mnohé z nich ve venkovské základně "žlutých vest" - považovány za oběti nejdelšího protestního hnutí poválečné francouzské historie? Ano, měly. Přes 75 % radarových pastí bylo zničeno nebo vandalizováno od té doby, co v listopadu odstartovaly protesty.

Údaje o zemřelých na silnici za únor - 40 mrtvých navíc a 17 % nárůst - jsou katastrofální. V listopadu, prosinci a lednu došlo k menším nárůstům. Podle mých výpočtu nyní "žluté vesty" nesou odpovědnost za smrt nejméně 110 lidí.

Bezpečnostní orgány uvádějí, že většina úmrtí navíc může být přímo připsána absenci rychlostních pastí. "Došlo k uvolnění disciplíny na všech na všech typech silnic," uvedla organizace l’Observatoire National de la Sécurité Routière. Vládní delegát pro bezpečnost na silnicích hovoří o "omračující" korelaci mezi ničením radarů a nárůstem úmrtnosti na venkovských silnicích od listopadu. Jinak řečeno, "žluté vesty" zabíjejí svoje vlastní lidi, ne kulkami nebo bombami, ale kladivy, páčidly a žlutou barvou.

Podrobnosti v angličtině: ZDE

0
Vytisknout
7892

Diskuse

Obsah vydání | 9. 4. 2019