Brexit: Theresa Mayová má učinit Corbynovi písemnou nabídku

5. 4. 2019

čas čtení 2 minuty


Mark Urban, BBC: Katya Adler informuje o důležité změně v postoji evropské sedmadvacítky: 12. duben nebude datem vypadnutí Británie z EU.



Organizace pro průzkum veřejného mínění YouGov:

Vypadnutí Británie z EU bez dohody preferuje 26 procent Britů. 11 procent preferuje dohodu Theresy Mayové, 12 procent preferuje dohodu o setrvání Británie v jednotném trhu a v celní unii EU, 37 procent si přeje nové referendum a setrvání v Evropské unii




Očekává se, že Theresa Mayová učiní Jeremymu Corbynovi v pátek písemně nabídku specifikující vládní strategii pro brexit. V pátek má v Downing Street pokračovat jejich vyjednávání.


Dosud nedošlo k žádné dohodě mezi šéfy Konzervativní a Labouristické strany, i když Mayová musí do pěti dní znovu cestovat do Bruselu a požádat evropskou sedmadvacítku o další odklad brexitu.

Jeden vládní zdroj konstatoval, že v souladu s požadavky Labouristické strany bude písemný návrh Theresy Mayové obsahovat možnost potvrzujícího referenda pro jakoukoliv dohodu o brexitu. To má být nabídnuto poslancům pro hlasování jako alternativa příští týden.

Tento týden Mayová naznačila, že by byla ochotna přijmout kompromis ohledně členství Británie v celní unii EU. To by bylo pro Konzervativní stranu výbušné téma, protože většina toryovských poslanců takovou strategii důrazně odmítá.

Fundamentalističtí euroskeptici zuří a mnozí se snaží organizovat spiknutí za svržení Mayové, jenže oficiálně nemá Konzervativní strana žádný mechanismus, jak se Mayové zbavit, až do prosince 2019, protože pokus o její svržení v prosinci 2019 euroskeptikům nevyšel a hlasování o novém šéfovi strany se smí konat jen jednou ročně.

Podrobnosti v angličtině ZDE

 

0
Vytisknout
7434

Diskuse

Obsah vydání | 9. 4. 2019