Nezávislost a neutralita jako řemen

8. 4. 2019 / Karel Dolejší

čas čtení 2 minuty
5. dubna se v Bratislavě před ministerstvem zahraničí konal protest s názvem "Chceme iba slovenské vojenské základne". Účastníci si na podporu svých "vlasteneckých" požadavků sebou přinesli vlajku Ruské federace.

V tom je jednoduše všechno.


Na Slovensku se neplánuje žádné budování cizích vojenských základen. Důvod protestu "bojovníků za mír" tedy byl zcela vyfabrikován. "Vlastenci", kterým údajně tak záleží na "suverenitě", si sebou navíc přinesli vlajku státu, který nyní udržuje vojenskou přítomnost ve Venezuele, Vietnamu, Sýrii, na Ukrajině, angažuje se v Afghánistánu, v Libyi, v Súdánu - a na dalších 7 místech mimo vlastní území.

Na důvody lobování za další rozšiřování Severoatlantické aliance je nejlépe se ptát přímo těch, jichž se věci týkají. Černohorci vysvětlí, že Moskva nesmírně touží po strategickém přístavu v Boce Kotorské, aby mohla být trvale vojensky přítomna ve Středomoří - a tak jim prostě nezbylo, než se přidat k opačnému táboru. Gruzíni vysvětlí, o kolik území je Moskva salámovou metodou připravila od roku 2008 - a Ukrajinci, jejichž žádost o vstup vždy Berlín spolehlivě zablokuje... Finové i při své notorické skepsi o vstupu do NATO vážně uvažují, ale ještě více se to týká Švédů. Oba skandinávské národy si velmi dobře uvědomují, že současné Rusko ve skutečnosti žádnou neutralitu neuznává.

Máme stále plno dalších zájemců o vstup do NATO - nikoliv proto, že v bruselské centrále kdosi shání nové členy, ale proto, že se řada zemí Putinova Ruska doopravdy a vážně obává. A nebojí se z toho důvodu, že kdosi nezodpovědně "straší Ruskem", ale jednoduše proto, že samo Rusko sousedy neustále okřikuje a zastrašuje. Včetně jediného formálního spojence v Evropě, Běloruska, kterého se chystá pohltit.

Pokud nic z dosud uvedeného netušíte, lze se snad opravdu věrohodně divit, jak se někomu vůbec může chtít vstupovat do jakéhosi vojenského bloku.

V opačném případě je ovšem lépe následovat slovenský příklad a nosit vlajku viditelně...

0
Vytisknout
11679

Diskuse

Obsah vydání | 11. 4. 2019