Trump obávající se války hledá, jak se vyhnout konfliktu s Íránem

24. 6. 2019

čas čtení 1 minuta
Prezident Donald Trump "si opravdu přeje vyhnout se válce", prohlásil bývalý představitel jeho Rady pro národní bezpečnost Fred Fleitz.


I když si utahuje ze svého předchůdce Baracka Obamy, prezident Donald Trump se mu podobá, když prohlásil, že v poslední minutě změnil názor na odvetné vojenské útoky proti třem íránským instalacím považovaným za spojené s íránským sestřelením amerického bezpilotního průzkumného prostředku dne 20. června, napsala Laura Rozenová.

Trump mnohokrát řekl a bývalí poradci dosvědčují, že má odpor k tomu nechat se zatáhnout do dalšího vojenského konfliktu na Blízkém východě. Ale není jasné, zda má tým účinně radící, jak dostat Írán k jednacímu stolu, nebo ohledně mezí kampaně maximálního nátlaku, která nevede k serióznímu přímému diplomatickému jednání.

"Je tu nedostatek jasnosti v amerických cílech ohledně Íránu," prohlásil bývalý Trumpův vyslanec ve věcech "islámského státu" Brett McGurk. A dodal: "Čeho se snažíme maximálním tlakem dosáhnout? Prezident tvrdí, že má omezené cíle (jen jadernou dohodu); jeho protivníci se hlásí k maximalistickým cílům."

Podrobnosti v angličtině: ZDE

0
Vytisknout
6840

Diskuse

Obsah vydání | 26. 6. 2019