Polsko: Devět podezřelých zadrženo v souvislosti s podvodem za 235 milionů eur

26. 6. 2019

čas čtení 1 minuta
Polský Ústřední protikorupční úřad (CBA) zadržel devět osob podezřelých z aktivního podílu na podvodu v rozsahu 235 milionů eur na Polských státních železnicích (PKP).


Podvod měl být spáchán v rámci tendru na stavbu systému European Rail Traffic Management System/Global System for Mobile Communications – Railway (ERTMS/GSM/-R), který je součástí bezpečnostního systému PKP.

V úterý mluvčí CBA Temistokles Brodowski prohlásil, že podezřelí byli zadrženi ve vojvodstvích Mazowieckém, v Dolním Slezsku a v Západněpomořském.

Mezitím kancelář Národního veřejného prokurátora oznámila, že zadržení byli spojeni se společností Kapsch a katedrou Elektromagnetické kompatibility (Z-21) Vratislavského národního institutu telekomunikací (IL).

Podle prokuratury došlo k "právnímu podvodu" během odvolací procedury u Národní odvolací rady. Předpokládá se, že firma Kapsch při ní použila nespolehlivá vyjádření podepsaná IL.

"Šéf IL a jeho zástupce jsou mezi zadrženými, vedle pěti zástupců společnosti... a podnikatele spolupracujícího s touto společností a právního konzultanta," prohlásil za úřad Brodowski.

Zadržení jsou podezřelí, že se pokusili ovlivnit proceduru a spáchat tak podvod v ceně 325 milionů eur ke škodě železniční společnosti PKP, pokusili se jednat ke škodě konkurenční nabídky a porušili práva a povinnosti.

Prokuratura ohlásila, že zadržení budou čelit obvinění ze zneužití fondů PKP v rozsahu přes miliardu zlotých (235 milionů eur). Suma se rovná rozdílu v ceně nabídky mezi Kapschem a nabídkami ostatních společností. Prokuratura je navíc hodlá obvinit z pokusu o zneužití 2,8 miliard zlotých (655 milionů eur) z prostředků PKP.

Obviněným hrozí až deset let vězení.

Podrobnosti v angličtině: ZDE

0
Vytisknout
7131

Diskuse

Obsah vydání | 2. 7. 2019