Maďarsko: Vláda zablokovala zprávu Rady Evropy o korupci

28. 6. 2019

čas čtení 1 minuta
Maďarská vláda znova zablokovala publikaci výroční zprávy Rady Evropy o korupci, informuje Ábrahám Vass.


Maďarsko se připojilo ke Skupině států proti korupci (GRECO) v roce 1999. Je to pošesté, co agentura Rady Evropy evaluovala Maďarsko, a podruhé, co vláda vedená stranou Fidesz zablokovala publikaci výroční zprávy. Podle vnitřních pravidel organizace lze zprávy publikovat jen tehdy, pokud je členský stát, jehož se týkají, schválí.

"Pokud jde o Maďarsko, nemůžeme mluvit o faktech, protože vláda publikaci neschválila," sdělil Euronews lídr GRECO Marin Mrčela. "Ale můžu vám říci, že začala procedura i proti této zemi, kvůli neadekvátním hodnotám." Maďarská vláda navíc neposkytla žádné odůvodnění své blokace zprávy. "Až dosud existoval jen jeden takový příklad: Bělorusko, které neschvaluje nic," dodal Mrčela.

Letošní zpráva se soustředí na prevenci korupce v případě poslanců, soudců a vyšetřovatelů. Navzdory blokádě zpráva obsahuje doporučení spojená s Maďarskem.

Podle odcházejícího poslance opoziční strany Párbeszéd Benedeka Jávora "co víme o zprávě GRECO je, že je dost kritická k současné maďarské úrovni korupce. A to zřejmě vysvětluje, proč vláda odmítá publikaci, což je zjevným připuštěním, že vážná, systémová korupce ohrožuje veřejné fondy a fondy EU. A místo aby vláda jednala, snaží se zakázat a skrýt špatné zprávy."

Vládní představitelé se ke zprávě dosud nevyjádřili.

Podrobnosti v angličtině: ZDE

0
Vytisknout
6966

Diskuse

Obsah vydání | 2. 7. 2019