Šéf NATO vyzývá k akci, pokud Rusko odstoupí od smlouvy INF

28. 6. 2019

čas čtení 1 minuta
Generální tajemník NATO Jens Stoltenberg varoval, že bezpečnost Evropy může být ohrožena ruským rozhodnutím odstoupit od smlouvy uzavřené během studené války. Rusko obvinilo USA a jejich spojence z vyvolávání napětí a tvrdí, že je "připraveno na všechny možnosti".


Stoltenberg ve středu prohlásil, že aliance zvažuje posílení obrany proti hrozbě nových ruských raketových systémů, pokud Moskva do srpna nezačne plnit smlouvu INF.

Smlouva byla úhelným kamenem evropské jaderné bezpečnosti od své ratifikace USA a SSSR v roce 1987. Nicméně její budoucnost je nejistá, když USA oznámily, že z důvodu ruského porušování smlouvy od ní ke 2. srpnu odstupují.

Předmětem sporu je ruská střela označovaná jako SSC-8, kterou NATO označuje za schopnou nést jadernou hlavici na vzdálenost 2 000 km. Rusko tvrdí, že její dolet činí 480 km.

Smlouva INF zakazuje výrobu, testování a rozmisťování balistických střel a pozemních střel s plochou dráhou letu s doletem 500 - 5 500 km.

Stoltenberg prohlásil, že by NATO dalo přednost tomu, aby Rusko smlouvu dodržovalo, ale varoval, že aliance "se připravuje na svět bez smlouvy INF".

"Ruské možnosti jsou prosté: Vrátit se k dodržování a plnit své závazky ohledně kontroly zbrojení, nebo pokračovat v nezodpovědném a nebezpečném chování a nést plnou odpovědnost za kolaps smlouvy."

Stoltenberg zdůraznil, že jakýkoliv krok bude "uměřený a obranný" a je jasné, že NATO nemá v úmyslu "rozmístit v Evropě nové pozemní jaderné střely". Dodal, že aliance je rozhodnuta předložit důvěryhodný deterent, ale neodstartovat nové závody ve zbrojení.

NATO pozvalo ruského vyslance na jednání o situaci, která se uskuteční příští týden. Moskva dosud nepotvrdila, zda se zúčastní.

Podrobnosti v angličtině: ZDE

0
Vytisknout
9022

Diskuse

Obsah vydání | 2. 7. 2019