USA: Ochrana pobřežního osídlení před stoupajícím mořem si vyžádá 400 miliard dolarů

26. 6. 2019

čas čtení 1 minuta
K ochraně před nevyhnutelnou hrozbou stoupající mořské hladiny budou muset pobřežní komunity v USA vynaložit více jak 400 miliard dolarů. Vyplývá to z nové zprávy Centra pro klimatickou integritu.


Autoři zprávy odhadují, že bude nutno vybudovat takřka 100 000 km pobřežních bariér ve 22 státech Unie během dvou dekád. Zpráva podává přehled nákladů podle města, okresu, kongresového distriktu a státu, informuje Brooks Hays.

Nepřekvapí, že největší náklady má zaplatit stát Florida - více jak 75 miliard.

Výzkumníci pracovali s umírněnými projekcemi vzestupu mořské hladiny a očekávali brzký nárůst počtu bouřek. Pokud by hladina stoupala rychleji, vlády by byly nuceny vynaložit více a stavět rychleji.

Nedávné průzkumy tání v Antarktidě a Grónsku naznačují, že největší ledovce na Zemi jsou stále nestabilnější a míra tání se zvyšuje kvůli rostoucím teplotám vzduchu a oceánu. Klimatologové se shodují, že spalování fosilních paliv a zvyšování koncentrace skleníkových plynů v atmosféře zavinily rostoucí globální teploty a vzestup mořské hladiny.

Kromě rostoucí hladiny moře změna klimatu také poškozuje poskytovatele vitálně důležitých ekosystémových služeb. Korálové útesy stále zranitelnější kvůli globálnímu oteplování šetří lidem každoročně miliardy dolarů, když omezují škody způsobené bouřemi a vzestupem mořské hladiny.

Korálové a další přirozené bariéry nebudou již příliš dlouho schopny zadržovat vzestup hladiny moří.

Podrobnosti v angličtině: ZDE

0
Vytisknout
6798

Diskuse

Obsah vydání | 2. 7. 2019