Italové na hraně konfliktu s eurokomisí představili alternativní valutu

26. 6. 2019

čas čtení 3 minuty
Evropští experti předpokládají, že zahájení odchodu Itálie z eurozóny může vyprovokovat zostření ekonomické krize ve Španělsku a Portugalsku.
   

Italští politikové hledají východisko z ekonomické slepé uličky emisí nové kvazivaluty určené ke splácení části státního dluhu, informuje Michail Sergejev. Už představili design nové valuty, která měla nahradit skutečnou stoeurovou bankovku a může být využita pro další zúčtování.


Emise nové valuty by měla snížit italský dluh, který dosáhl historického maxima. Rostoucí státní dluh vyvolává nevoli Evropské komise, která již zahájila formální proceduru potrestání Itálie za porušení evropských standardů ekonomické stability.

Počátkem června italský parlament schválil návrh vládní Ligy řešit otázku vydáním nové kvazivaluty ve smyslu miniobligace s nominální hodnotou 100 eur. Celkem může být natištěno obligací v ceně přes 50 miliard eur. Těmi vláda může částečně splatit své závazky. A šéf rozpočtové komise parlamentu Claudio Borghi z Ligy již publikoval design nových bankovek.

Nevyhnutelnost nové emise vznikla kvůli dlouhé rozpočtové krizi a stagnaci ekonomiky. Stejně jako v Rusku se ekonomický růst v Itálii již dlouho měří zlomky procenta. Roste chudoba a státní dluh se zvětšuje. Koncem minulého roku italská ekonomika spadla do recese. Přitom státní dluh Itálie roste tempem 13-14 miliard eur měsíčně a již přesáhl hranici 2,3 bilionů eur.

Podle pravidel EU země, které nedokážou zastavit růst vnějšího dluhu a porušují normy makroekonomické stability, mohou být potrestány. Evropská komise již oznámila, že neschvaluje činnost italské vlády a pohrozila sankcemi ve výši 0,2 % HDP. V roce 2018 státní dluh Itálie přesáhl 132 % HDP a je jedním z nejvyšších na světě.

Mezitím emise nové kvazivaluty vyvolává ostré spory i v samotné Itálii. Pokud Liga připravuje emisi, úřadující ministr financí Giovanni Tria je proti vydávání miniobligací.

"Jsme schopni umořit veškerý tento komerční dluh s pomocí naší valuty, eura. Proto nepotřebujeme jiné valutové nástroje," prohlásil ministr v rozhovoru pro Financial Times. Nicméně americký list New York Times označil parlamentní jednání o emisi nové valuty za "první krok v přípravě vystoupení Itálie z eurozóny". Evropští experti předpokládají, že zahájení odchodu Itálie z eurozóny může vyprovokovat zostření ekonomické krize ve Španělsku a Portugalsku.

Mnozí experti se nicméně domnívají, že v případě miniobligací jde pouze o papírovou hrozbu. "Itálie potřebuje vydat nové obligace kvůli dluhové službě, ale to je možné v rámci dohod s Bruselem, na což Itálie zatím nechce přistoupit," říká docentka Ruské ekonomické univerzity G.M.Plechanova Jekatěrina Novikovová. Ale Itálie zůstává členským státem EU a musí se řídit pravidly a standardy vypracovanými pro všechny členy. To se týče jak kvót na migraci, tak sociálních výdajů i poměru dluhu k HDP, připomíná expertka.

Podrobnosti v ruštině: ZDE

0
Vytisknout
7513

Diskuse

Obsah vydání | 2. 7. 2019