Johnson odmítl dohodu s EU a směřuje Británii k divokému brexitu

27. 7. 2019

čas čtení 3 minuty


Irský premiér varuje, že to pravděpodobně povede k sjednocení Severního Irska a Irské republiky


Zdá se, že Boris Johnson směřuje Británii k divokému brexitu, který pro ni bude katastrofální. Odmítá jakékoliv rozhovory s Bruselem, pokud Evropská unie nezruší tzv. "irskou podmínku" vyjednané dohody o brexitu. Ta určuje, že má-li po brexitu zůstat hranice mezi Severním Irskem a Irskou republikou otevřená, buď Severní Irsko, nebo celá Británie musejí i nadále dodržovat evropské předpisy jednotného evropského trhu, protože si EU nemůže dovolit pašování nekvalitních nebo dumpingových výrobků na své území ze Severního Irska, pokud by nedodržovalo tyto předpisy. Evropská unie mnohokrát zdůraznila, i nyní, že irskou podmínku nelze zrušit. 

Irové v Londýně protestují proti brexitu:


 

Zdánlivě neústupný Johnsonův tón přiměl irského premiéra Leo Varadakara k varování, že divoký brexit povede více lidí v Severním Irsku k požadavku, aby došlo k sjednocení Severního Irska a Irské republiky. V dohodě z Velkého pátku r. 1994, která ukončila severoirský terorismus, je klauzule, že Severní Irsko se může včlenit do Irské republiky, pokud to budou severoirští občané chtít.

Johnson sdělil Angele Merkelové a dalším evropským politikům, že "irská podmínka musí být zrušena", má-li dojít k jakémukoliv jednání s EU. Evropská unie zdůrazňuje, že zrušena nebude.

Britská Dolní sněmovna většinou poslanců odmítá divoký brexit. Je možné, že Johnson proto vyhlásí předčasné volby, v nichž se bude prezentovat jako "stoupenec brexitu". V současnosti to však popírá. V pátek se vyjádřil: "Britský lid si nepřeje další volby, nechce referendum, nechce všeobecné volby. Chce, abychom realizovali brexit." - Je to otevřená lež - už po mnoho měsíců vyplývá z průzkumů veřejného mínění, že o 10 až 15 procent více britských občanů si přeje, aby Británie setrvala v EU, než kolik chce realizaci brexitu.

Varadakar v pátek konstatoval: "Budeme stále více svědky toho, že liberální protestanté a liberální unionisté v Severním Irsku se začnou ptát, kde se více cítí doma: v nacionalistické Británii, která hovoří o tom, že potenciálně znovu zavede trest smrti, anebo jsou součástí evropského domu a Irska?"

Johnson čelí velmi dramatickému setkání s jednotlivými evropskými představiteli. Michael Roth, německý ministr pro Evropu, se vyjádřil v televizi ZDF: "Johnson se mýlí, pokud si myslí, že se Evropská unie nechá vydírat. Mé poselství novému britskému premiéru je velmi jasné. Borisi, volební kampaň skončila. Prostě se uklidni."!

Po Johnsonově telefonátu s Emmanuelem Macronem se vyjádřila francouzská ministryně pro evropské záležitostí Amélie de Montchalin, že by se obě stranu měly vyvarovat "her, gest a provokací", vzhledem k tomu, že Británie má opustit EU do tří měsíců.

Johunsonovým problémem také je, že má v Dolní sněmovně většinu jen tří poslanců a o dva zřejmě přijde v nadcházejících doplňovacích volbách. Stačí, aby jeho jednání natolik znepokojilo několik konzervativních poslanců, aby přešli do jiné strany, a bude s Johnsonem konec.

Podrobnosti v angličtině ZDE

 

0
Vytisknout
7015

Diskuse

Obsah vydání | 30. 7. 2019