Trumpův ukrajinský telefonát je Mueller 2.0

27. 9. 2019

čas čtení 3 minuty
Ústavní krize, nebo hon na čarodějnice? Stejně jako během ruského vyšetřování se Demokraté a Republikáni dohadují, jak vyložit skutečnost. Tentokrát jsou nicméně důkazy jasné, píše Oliver Sallet.


Tentokrát šéfka Sněmovny reprezentantů Nancy Pelosiová veřejně obvinila amerického prezidenta Donalda Trumpa z porušení ústavy. V posledních několika měsících Pelosiová varovala, že k zahájení procedury impeachmentu jsou třeba spolehlivé důkazy. Jenže to co nyní následovalo je fakticky Robert Mueller 2.0 - obě strany, Demokraté a Republikáni, budou bojovat zuby nehty o "správnou" interpretaci telefonního rozhovoru mezi Trumpem a ukrajinským prezidentem Volodymyrem Zelenským.

To může pro Demokraty znamenat druhou šanci prokázat, že Trump fakticky zneužil moc. Tentokrát nebude moci nad obviněním krčit rameny a označit je za "hon na čarodějnice". Trump řekl novinářům, že se snažil sehnat kompromitující materiály na syna svého politického rivala Joe Bidena. A zápis shrnující Trumpovu konverzaci se Zelenským jasně ukazuje, že americký prezident požádal zahraničního lídra, aby zahájil vyšetřování jeho domácího rivala. To představuje zneužití moci.

Ale Trump je neoblomný a tvrdí, že na jeho rozhovoru se Zelenským nebylo nic neslušného. Až dosud obvinění Demokratů a ta, která vznesl Mueller během ruského vyšetřování, Trumpovi neuškodila. Ale Demokraté jsou přesvědčeni, že tentokrát věci půjdou jinak.

Jedna věc je jasná: Demokraté se pouštějí do velké hry. Protože Trump se ještě jednou, tak jako v případě zprávy publikované zvláštním vyšetřovatelem Muellerem, snaží představit vyšetřování svého chování jako zoufalý pokus Demokratů dostat ho z úřadu. Na Twitteru už prohlásil, že proces impeachmentu mu jen pomůže ke znovuzvolení.

Zpráva sumarizující telefonní rozhovor jasně ukazuje, že tentokrát Trump zašel opravdu příliš daleko. Procedura impeachmentu přitom nebude brát v úvahu jen tuto konverzaci, ale také zjištění Muellerovy zprávy, která například nevylučuje možnost, že se Trump dopustil překážení výkonu spravedlnosti. Procedura také přitáhne mnohem větší pozornost než cokoliv předtím.

Většina amerických občanů nyní impeachmentu oponuje. Ale i tak souhlas s Trumpovým výkonem funkce ve srovnání s jeho rivaly klesá. To se zvlášť týká Bidena, který vede v průzkumech Demokratických prezidentských primárek.

Kvůli Republikánské většině v Senátu bude ve skutečnosti nemožné odstranit Trumpa z úřadu. Ale i tak procedura sotva napomůže Trumpově popularitě.

To znamená, že budeme svědky opotřebovací války - takové, která Demokratům prospěje v dlouhodobém výhledu. Je tomu tak proto, že Trump spotřebovává vlastní popularitu: Nejprve tu byla Muellerova zpráva, nyní máme ukrajinský telefonát a nakonec je tu nadcházející ekonomická recese.

Podrobnosti v angličtině: ZDE

0
Vytisknout
7856

Diskuse

Obsah vydání | 1. 10. 2019