Pojďme se opájet blbostí a poctivě si to zaplaťme

Tupost podporovaná společností Amazon

26. 9. 2019 / Bohumil Kartous

čas čtení 1 minuta
Podobné samolepky si umisťují na auta "bojovníci" s šestnáctiletou holkou, která jen zosobňuje současnou expertní shodu na tom, že klimatická změna je:

a) Ve významné míře ovlivněna lidskou činností

b) a její průběh predikuje při hustotě osídlení Země člověkem velké problémy v blízké budoucnosti, jako např. nedostatek vody, tání ledovců (a migraci na základě zvyšující se hladiny světového oceánu), vyhynutí kritického počtu rostlinných a živočišných druhů atp.

Čtenář a výtvarník Kamil Schwarz k tomu dodává:

  "Přečetl jsem si, co ta holka (Greta Thunberg, pozn. red.) říkala v OSN. A myslím, že je naprosto fantastická. Možná by se jí mnozí rádi zbavili, proto se ji snaží zesměšňovat a urážet. Když se tady jenom mrknete na reakce čtenářů, musí se vám, tedy mne určitě, chtít zvracet."


Schwarz poukazuje na diskusi pod článkem serveru Novinky.cz, jenž pravděpodobně vyhodnotil "digitální hrdinství" mnohých frustrátů jako diskusi vedenou na základě svobody slova a projevu. Není divu. V českém diskurzu nad klimatickou změnou - alespoň v tom viditelném - dominují bizarní postavy, jejichž kvalifikace k tomu jakkoliv se k podobným problémům vyjadřovat je takřka nulová, notabene zatížená ideologiíí či populismem.

Ale nejsou sami. Trika a další produkty s nápisem "Fuck you Greta", zhmotňující tento výlev naprosté tuposti, prodává i společnost Amazon. Bravo. Buďme naprosto lhostejní k podstatě věci, hlavně že to slibuje výdělek. V takovém případě se ovšem demokracie nemusí nejvíce obávat vlivu totalitních režimů, nýbrž své vlastní subverzivní, podvratné tendence, která v digitálním věku získává dříve nevídaný drive...

0
Vytisknout
15212

Diskuse

Obsah vydání | 1. 10. 2019