Británie otáčí ve věci francouzsko-německé "aliance za multilateralismus"

25. 9. 2019

čas čtení 3 minuty
Británie změnila původní rozhodnutí nevyslat ministra na klíčový mítink, informuje Patrick Wintour. Chtěla se vyhnout francouzsko-německé iniciativě ve věci multilateralismu, ale nakonec uvedla, že vyšle ministra na zahájení projektu Aliance za multilateralismus, jehož se má zúčastnit až 40 ministrů zahraničí.


Poté co se Downing Street diplomaticky distancovala od francouzsko-německého plánu, který má odstartovat ve čtvrtek v New Yorku, ministerstvo zahraničí v pondělí večer oznámilo, že lord Ahmad se nyní zúčastní.

Někteří evropští diplomaté tvrdí, že Británie se distancovala od události, protože se obávala, že může být navržena jako nevyslovené odmítnutí Donalda Trumpa s jeho dovoláváním se národní suverenity.

Původní postoj byl považován za čerstvou známku toho, jak brexit mění britskou zahraniční politiku.

Aliance, kterou hodlají odstartovat německý a francouzský ministr zahraničí, Heiko Maas a Jean-Yves Le Drian, má fungovat jako bašta proti tomu, co Le Drian označil za "zdivočení světa" a opouštění řádu založeného na pravidlech, který vznikl po roce 1945.

Francie a Německo považují tuto iniciativu za nejdůležitější diplomatickou reakci na nacionalismus.

V minulosti stála Británie v debatě mezi advokáty národní suverenity a multilateralismu vždy na straně multilateralistů.

Podle Le Driana země, které se k iniciativě přidaly, zahrnují Francii, Německo, Japonsko, Kanadu, Chile, Mexiko, Singapur, Ghanu a další. Le Drian nezmínil Británii. Prohlásil: "Symptomy skutečného divočení světa se hromadí a ohrožují multilaterální budovu, kterou jsme kolektivně vystavěli, když jsme se poučili z lekcí dvou velkých světových válek."

Cílem je podle něj "poskytnout hlas nezměrné většině zemí, které věří v účinnost mezinárodní spolupráce".

Le Drian, který označil alianci za ambiciózní humanistický projekt pro 21. století určený "k boji s těmi, kdo ničí mezinárodní řád", řekl, že multilaterální struktury vybudované po 2. světové válce neohrožují národní suverenitu.

Tyto struktury naopak představovaly "kolektivní garanci ochrany proti právu silnějšího, včetně základního humanitárního práva, které chrání civilisty v době války. Multilateralismus je současně metodou a cílem. Jedním slovem, multilateralismus je humanismem."

Tento krok přichází ve chvíli, kdy americký prezident omezuje financování OSN, vyvedl USA z Rady OSN pro lidská práva, UNESCO a Pařížské klimatické dohody.

Le Drian a Maas zdůraznili, že iniciativa není zaměřena proti USA a Maas dodal, že by byl rád, kdyby se USA přidaly.

Levicoví kritici tvrdí, že plán je fakticky v primárním zájmu Francie a Německa, protože status quo je pro ně mimořádně výhodný a tak se zdráhají reformovat instituce tak, aby umožnily nyní marginalizovaným státům větší slovo. Jiní plán kritizují za to, že je příliš vágní, nebo že duplikuje práci OSN.

Podrobnosti v angličtině: ZDE

0
Vytisknout
7968

Diskuse

Obsah vydání | 1. 10. 2019