Německo, Francie a Británie obvinily Írán z útoku na Saúdskou Arábii

25. 9. 2019

čas čtení 2 minuty
Angela Merkelová, Emmanuel Macron a Boris Johnson se přiklonili k americkému stanovisku ve věci útoků na saúdská ropná zařízení, když prohlásili, že je "jasné", že za útoky stojí Írán. Nicméně tři lídři vyzvali k diplomatickému úsilí.


Německo, Británie a Francie prohlásily, že za nedávným útokem na saúdská ropná zařízení stál Írán, a vyzvaly Teherán, aby se vyvaroval dalších "provokací".

"Je nám jasné, že odpovědnost za tento útok nese Írán. Neexistuje jiné vysvětlení," uvedli ve společném prohlášení vydaném po setkání v kuloárech generálního shromáždění OSN francouzský prezident Emmanuel Macron, německá kancléřka Angela Merkelová a britský premiér Boris Johnson.

Avšak tři evropské mocnosti, které jsou signatáři jaderné dohody z roku 2015, od níž USA odstoupily - současně zdůraznily, že odpovědí na potenciální konflikt na Blízkém východě je diplomacie.

"Přišel čas, aby Írán přijal dlouhodobý vyjednávací rámec pro svůj jaderný program, stejně jako regionální bezpečnostní témata, která zahrnují jeho raketové programy," uvádí se v prohlášení.

"Vyzýváme Írán, aby se zavázal k takovému dialogu a vyhnul se jakýmkoliv novým provokacím a eskalacím," uvádí se dále. "Útoky také zdůrazňují potřebu deeskalace v regionu, trvalého diplomatického úsilí a angažmá všech stran."

Nicméně íránský ministr zahraničí Mohammad Džavád Zaríf vyloučil jednání o jakékoliv nové jaderné dohodě. Na Twitteru uvedl, že evropské země nedokázaly "naplnit své závazky" v souladu s paktem z roku 2015.

Evropské prohlášení zvyšuje tlak na Írán poté, co Spojené státy a Saúdská Arábie již obvinily Teherán, že stojí za útoky z 14. září, které dočasně vyřadily z provozu polovinu ropné produkce saúdské monarchie.

Íránští spojenci Húsiové, kteří bojují proti Saúdy vedené intervenci v Jemenu, se přihlásili k sofistikovanému útoku, ale američtí představitelé prohlásili, že útok byl zřejmě proveden z Íránu nebo Iráku. Írán popřel jakékoliv zapojení a prohlásil, že Húsiové "mají všechny důvody pro odvetu" za Saúdy vedené bombardování jejich země.

Americký ministr zahraničí Pompeo vyjádřil uspokojení nad evropskou podporou amerického argumentu.

"USA děkují svým blízkým přátelům, Velké Británii, Francii a Německu, za jejich jasné vyjádření výlučné íránské odpovědnosti za akt války proti Saúdské Arábii a jeho dopady na region a svět," napsal na Twitteru Pompeo. "To posílí diplomacii a věc míru. Vyzýváme všechny národy, aby se připojily k tomuto odsouzení íránských akcí."

Podrobnosti v angličtině: ZDE

0
Vytisknout
6313

Diskuse

Obsah vydání | 27. 9. 2019