Nancy Pelosi oznámila zahájení oficiálního vyšetřování Trumpa s cílem ho odvolat

25. 9. 2019

čas čtení 2 minuty


"Jeho jednání bylo zradou bezpečnosti státu"




Předsedkyně americké Sněmovny reprezentantů Nancy Pelosi v úterý oznámila zahájení oficiálního vyšetřování Donalda Trumpa s cílem ho odvolat z prezidentské funkce. Je to pro ni dramatická změna postoje.

 

"Jednání Trumpova prezidentského úřadu odhalilo nečestnou skutečnost, že prezident zradil svou prezidentskou přísahu, zradil bezpečnost státu a zradil integritu našich voleb," zdůraznila Pelosiová. "Proto dnes oznamuji, že Sněmovna reprezentantů zahajuje oficiální vyšetřování s cílem impeachmentu."

Rozhodnutí Pelosiové naznačuje, že během podzimu 2019 dojde k ostrým konfliktům mezi americkými Demokraty a Republikány, s dopady pro předvolební kampaň roku 2020.

Trump okamžitě zaútočil na Twitteru:

"Takový důležitý den v OSN, tolik práce a tolik úspěchů, a Demokraté to museli záměrně zničit a ponížit dalším nesmyslným honem na čarodějnice. Tak špatné pro naši zemi!" napsal.

Pelosiová dosud odmítala zahájit proceduru impeachmentu proti Trumpovi, protože se obávala, že mu to pomůže v prezidentských volbách roku 2020. Avšak nyní změnila názor, když vyšlo najevo, že Trump zřejmě vydíral ukrajinského prezidenta Zelenského, aby ten vytvořil zdání, že demokratický kandidát Joe Biden a jeho syn se na Ukrajině dopustili korupce. Než to Zelenský udělá, Trump odepřel Ukrajině vojenskou podporu.

Trump nyní oznámil, že bude zveřejněn plný přepis jeho rozhovoru s Volodymyrem Zelenským.

Trump veřejně přiznal, že požádal ukrajinského prezidenta Zelenského, aby zahájil vyšetřování Bidenova syna za údajnou korupci. Tvrdil ale, že nepoužil žádného nátlaku. Avšak list Washington Post informoval, že Trump požádal své zaměstnance v Bílém domě, aby zastavili vojenskou pomoc Ukrajině nejméně týden předtím, než učinil svou telefonickou žádost Zelenskému.

Joe Biden v úterý požádal Kongres, aby zahájil impeachment Donald Trumpa, pokud bude Bílý dům nadále blokovat vyšetřování Kongresu, včetně otázek týkajících se informací, že Trump požádal ukrajinského prezidenta, aby zahájil vyšetřování Bidena a jeho syna Huntera.

"Nevadí mi politické útoky. Ty přicházejí a odcházejí a během času budou zapomenuty. Ale jestliže dovolíme prezidentovi, aby mu prošlo, že roztrhal americkou ústavu na kusy, to potrvá navždycky," řekl v úterý Biden.

Demokratičtí poslanci ve Sněmovně reprezentantů, kteří dosud byli proti impeachmentu Donalda Trumpa, za posledních 48 hodin změnili názor. Nyní je pro impeachment Donalda Trumpa 160 z 235 demokratických poslanců.

Podrobnosti v angličtině ZDE

 



0
Vytisknout
9276

Diskuse

Obsah vydání | 1. 10. 2019